3 filmtips om brittiska knegare
Storbritannien är ett land som trots sitt välstånd präglas av enorma klassklyftor. Carl-Michael Palmér (SSU Stockholm) ger filmtips på 3 starka skildringar av den brittiska arbetarklassen.
I ett regnigt december 2019 var SSU Stockholm på plats i valkretsen North East Derbyshire utanför Sheffield och kampanjade för att få Jeremy Corbyn vald till premiärminister och kasta ut Boris Johnsson från 10 Downing Street.
I december gick Storbritannien till val för tredje gången på knappt fyra år. Detta i ett land splittrat av Brexit, en fråga som tyvärr fick allt för stor inverkan på valresultatet. Emellertid splittras Storbritannien av något mer än förkärlek och hat mot EU. Landet är i grunden starkt präglat av enorma klasskillnader mellan rika syd och det fattiga norr. Det är i grunden en rätt märklig och gräslig upplevelse att ett så framgångsrikt land på så många sätt också i grunden är så dysfunktionellt. Att omkring 14 miljoner britter lever under fattigdomsgränsen och av dessa 4 miljoner barn.
Att delta i denna valkampanj kom att prägla mig väldigt starkt. En händelse som kom att påverka mig mer än något annat var när Labour-partiet hade bjudit in allmänheten i sluttampen av valrörelsen till medborgarhuset för att se på regissören Ken Loachs nysläppta film ”Sorry We Missed You” som handlar om den realistiska vardagen hos en arbetarklassfamilj i Newcastle där pappan har fått ta jobb hos ett gig-företag med allt vad det innebär. Det var ingen lycklig film men en viktig skildring av britters vardag. Efter filmen var hela salen rörda till tårar och då reste sig Ken Loach upp i salen för att berätta om hans tankar om filmen och tar då emot frågor och diskussioner från publiken. Många berättade berörda om deras egen vardag och vänners liknande upplevelser.
För att förstå socialdemokratins uppgift och faktiskt begripa hur många människor så starkt präglas av klasskillnader är det viktigt att se dessa så kallade ”diskbänksrealistiska” filmer som Ken Loach med flera har producerat. Så här kommer tips på tre viktiga film-tips om det brittiska klassamhället:
Lone Dads (2014)
Ensamstående pappor kämpar för rätten till sina barn och sitt föräldraskap i gripande dokumentär mot en diskbänksrealistisk fond av nedlagda fabriker, heroinmissbruk och machokultur. Sedan fabriken i Motherwell stängde på 90-talet har staden brottats med hög arbetslöshet, och många invånare lider av våra drog- och alkoholberoenden. I en stödgrupp för ensamstående pappor möts Gary, Stephen och Steve, i ett samhälle där ensamstående fäder är ovanliga kämpar de för att övertyga både myndigheterna och sin omgivning om att de duger som föräldrar. Text hämtad från Draken Film.
I Daniel Blake (2016)
Den 59-årige snickaren Daniel har på grund av sjukdom blivit arbetslös, men enligt myndigheterna är han för frisk för att vara sjukskriven. Han blir därför utan sjukpeng och tvingas bli aktiv arbetssökande för att få statligt bidrag. Daniel spenderar dagarna med att fylla i rätt blanketter och sitta i telefonkö. Tillsammans med Kattie, som också fastnat i det krångliga systemet, försöker han få rätt mot myndigheterna. Text hämtad från Svensk Filmdatabas.
Sorry We Missed You (2019)
Ända sedan Ricky och Abby gifte sig och bildade familj har de velat ge sina älskade barn en trygg uppväxt, helst i eget hus. Nu har dottern Liz hunnit bli elva, sonen Seb är sexton och husdrömmen känns mer avlägsen än någonsin.
I sitt stressiga vårdjobb kämpar Abby varje dag mot klockan för att hinna ge sina patienter en känsla av människovärde. För att slippa fler underbetalda ströjobb skaffar Ricky en skåpbil, i förhoppningen att budkörningar ska ge bättre inkomst.
Men snart förstår han att uppdragsgivarens snåriga regelverk är uttänkt för att förarna ska utnyttjas och skuldsättas. Ricky och Abby tvingas ständigt arbeta allt hårdare, samtidigt som barnen alltför många kvällar lämnas ensamma hemma. Seb börjar undvika sitt hem och dras till fel kompisar, och trots att Abby och Liz försöker medla drabbar han till slut samman med sin frustrerade, temperamentsfulla pappa. Text hämtad från Filmstaden.
Storbritannien är viktig för att förstå världen och de utmaningar som socialdemokratin står inför. Miljoner människor är beroende av ”food banks”, alltså att staten har lokaler där man ger ut begränsat antal dagligvaror så folk överlever. Dessutom är många människor beroende av att samhället ska ingripa för att ha någonstans att bo, det som kallas ”social housing”, en allmännytta som är i de sämsta av standard och som inte är värdigt människor i ett välfärdssamhälle. I städer som Newcastle, Liverpool, Sheffield och Doncaster lever människor ett liv som vi sällan förknippar med Storbritannien. Deras livschanser och förutsättningar är av sådan vikt att belysa och dessa människor skriker efter ett annat liv.
Det finns så mycket orättvisor runt om i världen men varför är då Storbritannien ett viktigt exempel? För mig handlar det just om att vi talar om ett rikt land i Västeuropa som har präglats av en nyliberal och konservativ agenda under 1900-talet. Det är klassamhället i sin sämsta form i ett land där socialismen egentligen har så pass goda förutsättningar att uträtta något av enorm betydelse.
Passa på att se dessa tre fantastiska skildringar.
Carl-Michael Palmér, Vice ordförande SSU Stockholm
Du kanske också gillar
-
Corbyn skrämmer – för att han kan göra skillnad
Susanna Kierkegaard
-
Nordirländare om Brexit: ”Det kommer bli som under konflikten.”
Mattias Lundblad och Johannes Frandsen
-
Arbetarklassen luktar för äckligt
Nils Forsén