Bidens seger är en vinst för demokratin och klimatet
Pavlos Cavelier Bizas, vice ordförande SSU Uppland, skriver om hur han och många andra drog en lättnadens suck över utgången i det amerikanska presidentvalet – men att mycket arbete kvarstår för Biden och landet.
J ag är nog inte den enda som den senaste veckan oavbrutet följt CNN för att veta det senaste om rösträkningen i USA:s presidentval. Det som vanligtvis brukar stå klart en dag efter valnatten tog den här gången fyra dygnpå grund av att det tog längre tid att räkna de många poströsterna. Men på lördagskvällen stod det klart: Joe Biden blir USA:s 46:e president och Kamala Harris USA:s 49:e vicepresident– historiskt då Harris blir USA:s första kvinnliga och svarta vicepresident. Jag med många andra drog en lättnadens suck. Jag kan inte ens ta in hur det måste kännas för minoriteter i USA som nu kan andas ut efter fyra år med Trump. I storstäderna New York, Boston och Washington dansade man på gatorna. Samtidigt protesterar Trumps supportrar mot valfusk i småstäderna på landsbygden. Det säger något om hur polariserat USA är och hur viktigt det nu blir för Biden att ena landet.
Trump vägrar att erkänna valresultatet och påstår via presskonferenser och på Twitter att det skett valfusk. Han menar att han hade vunnit om det inte vore för “olagliga” röster. Det han syftar på är poströstningen. Det är inte omöjligt att det skett fel på grund av den mänskliga faktorn, och ingen nekar Trump att gå till domstol för att pröva om det skett några oegentligheter. Men i en domstol håller inte påståenden på Twitter, då behöver han presentera bevis för att det skulle ha skett. Oavsett utgång i domstol är det dock osannolikt att det skulle förändra valutgången: Biden leder stort med flera tusentals röster i Pennsylvania och Nevada och ser ut att vinna Arizona och Georgia. En omräkning brukar på sin höjd förändra ett hundratal röster. Biden har råd att förlora två delstater och ändå ta hem det. Man ska inte heller glömma att det är jämnt enbart på grund av USA:s valsystem med elektorsröster. Totalt sett så fick Biden över 4 miljoner fler röster än Trump. I vilken annan demokrati som helst hade det inneburit att Biden vunnit.
Att Biden vann är en seger för minoriteters rättigheter – men också för demokratin och klimatet. Trump har gjort stor skada under sina fyra år vid makten. Han har attackerat den fria pressen, utnämnt fler konservativa domare än någon annan president, dragit sig ur Parisavtalet, avskaffat miljöskyddsregleringar, inskränkt aborträtten och rättigheter för transpersoner, sänkt skatten för de rikaste, urholkat USA:s redan klenavälfärd och försvagat skyddet för arbetstagares rättigheter och facklig organisering. Men förutom det sakpolitiska skadorna har han också gjort stor skada med sin retorik. Hans ständiga attacker på minoriteter, galna twittrande och konstanta lögner har spätt på polariseringen i USA. Som Van Jones på CNN sa så skickar detta valresultat en signal till alla barn att vara snäll och tala sanning spelar roll.
De unga har också spelat en stor roll i detta val. Generation Z, där många tycker klimatfrågan är viktig och ser Greta Thunberg som sin idol, har för första gången fått rösta.
De unga har också spelat en stor roll i detta val. Generation Z, där många tycker klimatfrågan är viktig och ser Greta Thunberg som sin idol, har för första gången fått rösta. Valdeltagandet har varit historiskt högt i år och speciellt bland unga. Om bara unga hade röstat så hade Biden vunnit en jordskredsseger. Hela 90 procentav de unga svarta väljarna röstade på Biden i Georgia, vilket sannolikt lett till att han vann den delstaten med liten marginal. Samtidigt är det också viktigt att se att unga inte är en homogen grupp och att detta skiljer sig baserat på kön, utbildningsbakgrund och etnicitet. Bland unga män så vann Biden visserligen med lite över 50 procent, men det är lägre om man bara tittar på vita unga män, speciellt de med låg utbildningsbakgrund.
Biden lyckades vinna för att han fick över delstaterna som Trump vann mot Clinton i förra valet: det så kallade rostbältet eller den blå muren (som det kallades förr när Demokraterna alltid vann där) i Michigan, Wisconsin och Pennsylvania. Trump vann i de delstaterna mot Clinton eftersom många jobbar inom industrin och inte sett reallöneökningar och förlorat jobb på grund av klimatomställningen och frihandelsavtal. Även om Biden vann över vissa av de väljarna så har Trump fortfarande starkt stöd bland vita arbetarväljare. Det är en läxa som Demokraterna – och även vi hemma i Sverige (det går att dra paralleller till Sverigedemokraterna) – behöver göra. Det är helt nödvändigt att genomföra en klimatomställning och frihandel är bra ja, men vi behöver också kunna erbjuda ett alternativ och omställningsmöjligheter för de som förlorar jobbet. Biden var inne på det spåret under valrörelsen, men nu behöver han visa det genom politiska reformer i praktiken.
Men valet handlade inte bara om person och utrikespolitik, utan även om avgörande inrikespolitiska frågor. Inte minst vad gäller rätt till sjukvård, högre utbildning och att reglera vapentillgången.
Att Biden vann är viktigt eftersom han har mycket bättre ledaregenskaper, för en bättre utrikes- och klimatpolitik och respekterar demokratin, till skillnad från Trump. Men valet handlade inte bara om person och utrikespolitik, utan även om avgörande inrikespolitiska frågor. Inte minst vad gäller rätt till sjukvård, högre utbildning och att reglera vapentillgången. Därför blir det nu avgörande om Demokraterna vinner majoriteten i senaten eller inte. Chanserna ser små ut, men på grund av att ingen av senatorskandidaterna i Georgia fick över 50 procent så kommer det ske ett omval där i januari. Jag håller därför tummarna för att Demokraterna tar hem båda senatorsplatserna, vilket gör att det skulle bli 50-50 i senaten med en utslagsröst för vicepresidenten Kamala Harris.
Många SSU:are hade velat ha Bernie Sanders och Alexandria Ocasio Cortez som Demokraternas kandidatduo istället. Jag hade såklart också föredragit dem i de bästa av världar. Men jag är tveksam till om de hade vunnit valet mot Trump. Man ska inte underskatta hur högervridet USA är, socialism används på många håll fortfarande som skällsord. Jag tror tyvärr de hade skrämt bort mittenväljare utanför New York och storstäderna. Det är dock positivt att Sanders och Ocasio Cortez drivit på Demokraterna till vänster och fått Biden att gå till val på en progressiv plattform. Och vem vet, med dagens unga generation som allt mer går till vänster i USA, är det inte omöjligt att vi ser Ocasio Cortez som presidentkandidat någon gång i framtiden. Det finns hopp.
Framtiden är vänster.
Pavlos Cavelier Bizas, vice ordförande SSU Uppland
Du kanske också gillar:
-
Om Trump faller gör han det på eget grepp
Martin Persson
-
Biden, good enough?
Carl-Michael Palmér
-
Kampen om valdeltagandet
Jonas Cullberg, Mattias Lundblad