Opinion
Skogsindustrin ser inte skogen för alla träd
”Det finns dubbelt så mycket skog nu som för hundra år sen.” Kvinnan i reklamfilmen vandrar genom naturen och tillägger: “För varje träd som huggs ner planteras två nya.” Det här är ett utdrag ur Svenska skogen, en kampanj som bland annat statliga Sveaskog står bakom. En idyll målas upp. Dubbelt så mycket skog nu som för hundra år sen! Fantastiskt!
Eller?
Man kan sammanfatta problemet såhär: skogsindustrin ser inte skogen för alla träd. För skogsindustrin är skogarna virkesförråd. Virket, alltså träden, är det som spelar roll. Det är ju det som ger vinst till skogsbolagen. Att det sedan råkar bo tusentals andra arter i skogen är mindre intressant. När skogsbolag slår sig för bröstet och hävdar att det finns dubbelt så mycket skog idag jämfört med för hundra år sen syftar de på volymen trä i skogen. Räknat i kubikmeter finns mer träd idag än för hundra år sedan. Men det som kallas skog är i dag mestadels plantager, där alla träd är av samma art och samma ålder. Där alla träd har samma syfte – att bidra till skogsbolagens vinst.
Ungefär hälften av alla rödlistade arter i Sverige har skog som livsmiljö. Dessa arter hjälps inte av att man, efter att gjort kalhygge av en skog, sedan planterar två träd för varje träd som fällts. För att hotade skogsarter ska återhämta sig och bli livskraftiga behövs skog som är minimalt påverkad av människan, även kallad naturskog. Det är sån där skog där det ligger döda träd på marken och där flera hundra år gamla träd står intill varandra. Det är den skogen som är viktig om vi vill ha en värld med hållbara ekosystem, biologisk mångfald eller bara lite trevlig natur att gå ut i. Och den skogen har minskat ofantligt de senaste hundra åren.
I princip finns det bara naturskog i de områden där skog skyddats från skogsbruk, som naturreservat, nationalparker med mera. Forskning visar att minst 20% skog måste skyddas från skogsbruk om den biologiska mångfalden ska ha en chans att bevaras. I nuläget är kravet på de miljöcertifierade skogsbolagen att 5% av deras skog ska skyddas. Ser man till hela Sverige är bara 2% av skogen skyddad nedanför fjällen. Skogsindustrin har enorma resurser. Deras inflytande får minsta krav att framstå som en katastrof. Men att skydda 20% av skogen undan skogsbruk är ett minimikrav, baserat på vetenskap. Det handlar om att ta hänsyn till naturturism, renskötsel, klimatet, ekosystemtjänster och de tusentals arter som lever i skogen. Sverige har åtagit sig miljömålet Levande skogar, med delmålet att hotade arter ska återhämta sig. Om det ska ha en chans att bli något mer än fina ord på ett papper är det dags att ställa krav på skogsbolagen.