Opinion
Corbyn skrämmer – för att han kan göra skillnad
B rexit är uppskjutet och Storbritannien gör sig redo för nyval den 12 december. Mycket står på spel. Mitt i debatten finns förstås frågan om landets utträde ur EU. Ett nyval skulle kunna bryta dödläget i det brittiska parlamentet, som hittills gjort det omöjligt för alla premiärministrar som försökt att få igenom sina Brexitavtal.
Det är också Labours chans att rädda landet från undergång. Skulle de brittiska socialdemokraterna vinna valet i december har de lovat att skaka fram ett nytt avtal med EU inom tre månader, och snart därefter låta britterna avgöra mellan det och att blåsa av Brexit helt och hållet.
En ny folkomröstning om Brexit – kritiker viftar frenetiskt och säger stopp redan där. Det finns en spridd uppfattning om att det skulle vara odemokratiskt att låta britterna att rösta en gång till. Men att låta folket avgöra om de vill ha Brexit när de fått svart på vitt vad det innebär, är inte nödvändigtvis samma sak som att be dem “rösta om, rösta rätt”.
Det Brexit som folket röstade för kommer aldrig kunna bli verklighet, eftersom löftena som gavs inför folkomröstningen var falska. Hade något liknande skett i ett vanligt val hade medborgarna fått en chans att rösta bort den som ljugit eller misslyckats med att genomföra sina vallöften efter en mandatperiod. Varför skulle inte samma rätt gälla något så viktigt som Brexit?
Demokrati är inte något som sker en gång, vid en bestämd tidpunkt, för att sedan vara klappat och klart. Demokratin är ett ständigt pågående arbete.
Demokrati är inte något som sker en gång, vid en bestämd tidpunkt, för att sedan vara klappat och klart. Demokratin är ett ständigt pågående arbete. Genom nya val, debatter och omröstningar måste folket kontinuerligt få säga sitt, samtidigt som omständigheterna för deras beslut förändras.
Men kan en ny folkomröstning bli verklighet?
Labours partiledare Jeremy Corbyn spelar en avgörande roll i detta. Den skäggiga 70-åringen ligger långt till vänster om sina företrädare. Han valdes till posten genom en medlemsomröstning 2015 och har sedan dess fått kritik för att vara för kompromisslöst vänster. En del analytiker tror att om Labour hade haft en mildare ledare (läs: en högersosse) hade de lättare kunnat locka fler mittenväljare. Det ska dock sägas att Labour gjorde ett oväntat bra val 2017, då de knep 30 nya mandat i parlamentet. Nyvalet i december blir antagligen Corbyns sista chans att försöka övertyga medborgarna om att faktiskt låta honom styra landet.
Corbyn kräver återförstatligande av det som tidigare ägts gemensamt, till exempel järnvägarna. Han vill öka skattetrycket på de allra rikaste och börja pumpa in pengar i den svältfödda brittiska välfärden igen. Retoriken är explosiv – han går till direkt attack mot några av Storbritanniens rikaste män, ger sig på “dåliga chefer” som hyvlar arbetstid och sänker löner och kastar ut den gamla idén om “trickle down-economics” genom fönstret (alltså tron på att extremt rika personers förmögenheter påverkar fattiga positivt, eftersom de fattiga i teorin tar del av välståndet när pengarna investeras och används).
Vad de är så rädda för? Rent krasst: att behöva betala skatt och inte kunna skicka sina barn till dyra privatskolor för eliten.
Brittiska The Guardian publicerade häromdagen intervjuer med bankmän och jurister som anlitas av landets mest förmögna familjer. “Super-rika planerar att lämna landet ‘inom minuter’ om Labour vinner valet”, löd rubriken. Rådgivarna förklarade att de förberett dokument redo att signeras direkt, för att flytta både pengar och hela familjer utomlands, om valet skulle leda till en regering med Corbyn i spetsen.
Vad de är så rädda för?
Rent krasst: att behöva betala skatt och inte kunna skicka sina barn till dyra privatskolor för eliten. Klasskillnaderna i Storbritannien är inte att leka med. Det är ingen slump att Brexit växte fram under år av nedskärningar i välfärden, ökande segregation och fattigdom.
En av de rika männen i The Guardians reportage berättar att han aldrig kommer lämna Storbritannien, men tillägger att de “väldigt, väldigt förmögna människorna” kommer att överväga det om de får det “outhärdligt”.
– Folk är stela av skräck för honom och vad han kan tänkas göra, säger mannen och syftar på Corbyn.
Man kan tycka vad man vill om Labour och en andra folkomröstning. Men till och med Jeremy Corbyns politiska motståndare är övertygade om att han kan åstadkomma riktig förändring.
Susanna Kierkegaard är politisk skribent. Här kan du läsa mer texter av henne.
Du kanske också gillar
-
EU-throwback: 70 år av union
Redaktionen
-
Nordirländare om Brexit: ”Det kommer bli som under konflikten.”
Mattias Lundblad och Johannes Frandsen
-
Den nya nya vänstern är här
Håkan Bernhardsson, initiativtagare Momentum Sverige