Opinion
Dagens retorik är höger
D en senaste tiden så har regeringen gjort ett antal utspel om kriminaliteten och hur den ska åtgärdas. Det pratas om utegångsförbud för unga, vistelseförbud och skärpta straff. Enligt dem är det även så att om unga i förorten slutar lyssna på rap så kommer kriminaliteten att försvinna.
Allt det här pekar åt ett håll och det är att allt ansvar ligger hos individen och föräldrarna. Den här retoriken brukar vanligtvis komma från den konservativa högern och inte från vänstern – och det är ett enormt problem. Det har gått så långt att inte ens socialdemokratiska toppolitiker tror på vår samhällsanalys, utan argumenterar utifrån högerns syn på samhället och människan. Knarkar du eller är kriminell så är det något fel på dig och din karaktär, inga andra omständigheter spelar någon roll.
För mig visar det klart och tydligt att vi har förlorat debatten och våra toppolitiker inte klarar av att stå fast vid vår ideologiska utgångspunkt, nämligen att det är samhällsstrukturer som skapar kriminalitet. När opinionen blir höger så betyder det att vi inte har gjort tillräckligt. Vi ska inte ändra vår politik på grund av att vi inte klarar av att ta debatten, utan då behöver vi byta ut de som tar debatten eller lära dem att stå upp för vad vi tror på.
Inom politiken skrattar man inte för att man inte förstår, utan för att underminera det man inte tycker om.
Vi borde kämpa för att förändra samhället och öka jämlikheten, inte låsa in unga i sina hem och separera familjer. I USA portas dömda från sina hemområden, vilket har visat sig inte fungera. Hårdare straff gör inget för att minska kriminaliteten eller öka sannolikheten att människor hamnar på rätt bana igen. Det enda som det gör är att skapa en misstro mot det offentliga. Rättsväsendet ska vara åtgärden när samhället har misslyckats, inte ett medel för att gömma misslyckandet. Det är samhällets ansvar att se till att ingen blir kriminell.
Moderater och Sverigedemokrater kommer alltid skratta åt oss när vi pratar om fritidsgårdar och ökad jämlikhet för att minska kriminalitet, men det är därför att de vet att det fungerar. Inom politiken skrattar man inte för att man inte förstår, utan för att underminera det man inte tycker om. Vi vet att vår politik fungerar, nu behöver vi bara ta debatten. Visst borde vi skärpa vissa straff, men inte för att försöka minska kriminalitet – utan för att straffa hårdare.
Ett straff är ett straff, inte ett botemedel mot kriminalitet.
Alexander Fröderberg, kassör SSU Söderköping
Du kanske också gillar:
-
Löfven borde avgå nästa år
Nils Forsén
-
Arbetarrörelsen köper biljetter till högerns show
Daniel Vencu Velasquez Castro
-
Arbetarrörelsens show måste vara för vanligt folk
Nils Dahlgren