Därför har bensin- och elpriserna skenat på grund av kriget
Priserna på bensin och energi rusar i hela världen på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Nedan följer ett försök att förklara vad det beror på.
Elpriserna
E lpriserna rusar uppåt i delar av Europa efter Rysslands invasion av Ukraina. Priserna ökar framförallt i länder som är beroende av den ryska gasen, exempelvis i Östeuropa och på Balkan. Även Tyskland är hårt drabbat på grund av deras beroende av rysk gas.
Sverige har klarat sig lindrigt undan då Sverige har hög grad av egenproducerad energi. Särskilt i norra Sverige. De höga priserna i södra Sverige speglas framförallt av att det nuvarande elnätet inte klarar att transporterna tillräckligt mycket från norr, och att söder inte har lika mycket egenproducerad el. Det skapar ett utbud och en efterfråga som driver upp priserna. Krisen ökar dock risken för fortsatt höga priser i söder.
Förutom att hushåll drabbas av Europas ökande elpriser påverkas även industrin. Det märks extra tydligt i Tyskland som är den största ekonomin i Europa. De ökande industriella kostnaderna driver upp kostnaderna på de producerade varorna, vilket generellt leder till mindre efterfrågan av konsumenter.
På grund av sanktioner så har Ryssland även hotat att stänga exporten av naturgas genom Nord Stream till Europa. Det skulle kunna orsaka ytterligare stora uppsving av elpriserna, och att länder som är beroende av gasen får ett stort underskott av el. Detta är ett av Rysslands största hot, och dess ess i rockärmen i maktspelet mot västvärldens sanktioner och repressalier.
Drivmedel
Om Sverige klarat sig lindrig undan höga elpriser gäller närmast det motsatta för drivmedel så som bensin och diesel. Bensinpriserna har stigit till över 20kr/l och dieselpriserna till över 25kr/l. Priserna verkar även fortsatt stiga framåt.
Anledningen till denna stora prisökning är marknadens reaktion på Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland är en av världens största oljeproducent, men kriget tillsammans med sanktionerna har gjort att det ses som riskabelt att handla med rysk olja. Mindre olja på marknaden innebär ett lägre utbud, och eftersom efterfrågan är densamma så ökar priserna. USA har även meddelat att landet kommer sluta handla med rysk olja vilket också riskerar att pressa priserna uppåt ännu mer.
Andra faktorer som brukar tas upp som en anledning till högt svenskt drivmedelspris är att vi kräver biodrivmedel vilket gör det dyrare. Biodrivmedel blandas i bensin och diesel för att minska klimatpåverkan.
Sverige har även relativt hög skatt. Sänkningar av dessa har lagts fram som potentiella förslag för att få ner kostnaden på svenskt drivmedel. Riksdagen har beslutat att bensinpriset, via skatten, ska sänkas 50 öre från och med den 1 maj. Därefter har Regeringen sagt att de kan komma att agera snabbt för att ytterligare hantera de skenande priserna.
Du kanske också gillar
-
Vad innebär EU:s sanktioner?
Gustav Österman
-
Sportvärlden agerar mot Ryssland
Gustav Österman