Opinion
Därför stoppade vi Alternativ för Sverige

D et är ingen nyhet att högerextrema värderingar och partier har normaliserats i Sverige det senaste decenniet. Partiföreträdare syns på våra torg, bredvid Pride-paraderna och i sociala medier. De får allt mer utrymme i den politiska debatten och sedan 2010 sitter ett parti med nazistiska rötter i Sveriges riksdag. Andra rörelsen har börjat vakna till liv såsom Nordiska motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige.
Vi är studenter vid Linköpings Universitet. Förra veckan kom ett Facebookevenemang upp på Utrikespolitiska föreningens sida med ett samtal om Swexit. Den inbjudna föreläsaren var partiledaren för Alternativ för Sverige, Gustav Kasselstrand. Många andra studenter reagerade starkt med avsmak och vi kände direkt att vi behövde visa vårt motstånd. Många studenter var frustrerade och på campus träffade man många som ville göra något. För att samla motståndet så startades “Liu-studenter emot extremism” med en protestlista. Efter två dygn hade vi nått över 200 underskrifter och 300 likes på sidan. Igår, torsdagen den 29 augusti, meddelade Utrikespolitiska föreningen att de ställer in sitt evenemang.
Yttrandefriheten i Sverige ska såklart värnas och försvaras likt alla andra grundlagar vi har. Men det måste finnas en gräns för vilka värderingar och ideologier som är välkomna till ett öppet och demokratiskt universitet. För att upprätthålla en demokrati måste man också ta ansvar för att inte låta antidemokratiska krafter normaliseras och få grogrund. På vårt campus studerar cirka 25 000 studenter, många av dem är inte födda i Sverige eller har inte de rötter som dem högerextrema partier anser vara rätt rötter för att leva och verka i vårt land. En stark känsla av otrygghet skapas därför hos studenter när företrädare för nationalkonservativa och odemokratiska partier bjuds in för att propagera för sina värderingar på campus.
För att bekämpa antidemokratiska krafter så behövs en kollektiv styrka, kampen mot fascism för vi gemensamt.
Alternativ för Sverige har sedan sin start kampanjat för att invandrare ska återvandra ”hem” och att hets mot folkgrupp ska tas bort från den svenska lagboken, för att nämna några av förslagen. De motsätter sig fri utbildning och fri media och de anser att integrationspolitiken ska avskaffas helt. De vill ha ett Sverige med totalstopp för asylinvandring och ett ”återvandrarverk” istället för ett migrationsverk.
Skapandet av sidan och listan som sedan fick spridning visade på att vi är många som är demokrater och som står upp för alla människors lika värde, men att vi behöver plattformar eller organisationer som gör det möjligt att visa sitt missnöje. För att bekämpa antidemokratiska krafter så behövs en kollektiv styrka, kampen mot fascism för vi gemensamt. Socialdemokratin har alltid och kommer alltid att vara fascisternas motpol.
Vi vill inte ha några högerextrema på vårt campus som sätter tonläget i debatten. Vi diskuterar gärna om ett framtida Swexit är bra eller dåligt (läs: dåligt) med andra oliktänkande men inte med en högerextrem, utesluten från Sverigedemokraterna som motsätter sig demokratins grundval, alla människors lika värde.
Vad är då kontentan av detta? Jo, studenter på universitet har visat att det går att stå upp för demokratin och göra skillnad. Sommarplågan från 2018 har inte fel, vi är starkare tillsammans.
Henrik Svensson, ordförande för S-studenter vid Linköpings Universitet och initiativtagare ”Liu-studenter emot extremism” och Erica Nådin, styrelseledamot S-studenter vid Linköpings Universitet och riksdagsledamot (S)