Opinion
Ska vi år 2018 på allvar behöva skriva tentor med blyertspenna och suddgummi?
“ Nu är klockan 08.00. Varsågoda att vända på pappret och börja skriv!” säger tentavakten. Vi är många studenter som har varit med om den situationen. Man börjar skriva i högt tempo och efter ett tag smyger skrivkrampen fram i handen. Blyertsspetsen bryts av. Suddet kanske ligger kvar hemma. Ångesten ligger som ett moln över en. Såhär känns det alltid att skriva en tenta.
Det är hög tid att vi digitaliserar tentorna. Det skulle göra mitt liv mycket enklare. Problemet ligger i att dagens tentor på universiteten ska skrivas för hand, helst med blyertspenna och suddgummi. På mitt universitet får man fyra timmar på sig, vilket är rimligt. Men då man redan får skrivkramp efter en halvtimme anser jag att alla studenter borde få skriva via ett datortangentbord. Jag är övertygad om att många håller med mig här. En datorskriven salstenta skulle ge högre kvalitet än en handskriven sådan. Då har man chans att gå tillbaka i dokumentet och skriva om eller sudda ut på ett smidigare sätt. Skrivtiden reduceras och kroppen plågas mindre.
Ur ett lärarperspektiv är en datorskriven tenta också att föredra. Studenters oläsliga handstilar försvårar för rättningen och tar extra tid och energi från lärarens arbete. Dessutom ökar lärarens flexibilitet via en digital enhet istället för en bunt papper vid rättning. Universiteten sparar också på papper vilket bidrar till en besparing av skogens resurser.
Idag kan vi se att allt fler grund- och gymnasieskolor digitaliseras, vilket ligger i takt med samhällets övriga digitalisering. Det här borde universiteten såklart ta efter. Då dagens unga generation har fötts upp mitt i den digitala omvandlingen är en omställning vid det högre utbildningsväsendet inga problem för oss. Det är snarare en självklarhet. Allt annat arbete som görs på universitet skrivs i princip alltid på en dator. Att lägga in salstentor digitalt borde därför inte försvåra någonting.