Ekis Ekman: ”Jag försöker ställa frågor om kön”
Vårvinterns stora feministiska debatt har fått rubriken ”Trans-debatten”. Debattören och skribenten Kajsa Ekis Ekman startade den genom artikeln ”Könet i knoppen” på Aftonbladet Kultur. I texten ifrågasätter hon synen på kön som en fråga om identitet, och reaktionerna har blivit många. Bland annat har texten ansetts vara transfobisk, och att Ekis Ekmans teser i värsta fall kan hota transpersoners liv och frihet.
Nättidningen Feministiskt Perspektivs podcast har nu tagit tjuren vid hornen och låtit Ekis Ekman och skribenten och transaktivisten Aleksa Lundberg öppet diskutera kring årets hittills mest infekterade feministiska debatt. Vi har listat diskussionens intressantaste delar.
H ighlights från samtalet:
Och där tar samtalet sin utgångspunkt. De vill båda ställa ett antal frågor om kön, vilket Ekis Ekman också menar var hennes syfte från början. Man kan prata om kön som något biologiskt, psykologiskt, socialt, kulturellt… Kajsa Ekis Ekman och Aleksa Lundberg kommer fram till att ingen av dem kan ge någon exakt definition av vad kön är. Men att det spelar roll hur definitionen ser ut – för den feministiska analysen och hela samhället.
Kön, könsroll, genus, könsidentitet. Vad är egentligen vad? Och varför är det viktigt? Kajsa Ekis Ekman tycker att det blir vanligare att blanda samman genus med kön när förståelsen av kön alltmer blir en fråga om identitet, och att det kan ge konsekvensen att könsroller förstärks. Här lyfter Aleksa Lundberg snarare det motsatta – att det till exempel blir vanligare att man inte måste se ut och agera exakt som en stereotyp kvinna för att man identifierar sig som kvinna.
Även om det finns kvinnor med kuk och män med fitta, går det att använda fittan som feministisk symbol eller prata om mensskydd som feministisk fråga. Och det tycker de allra flesta inom transrörelsen, menar Aleksa Lundberg. Det kanske är några andra som hörs mest, utan att vara representativa för rörelsen. Diskussionen om kroppens reproduktiva funktion måste finnas med i den feministiska analysen, eftersom exploatering av kvinnokroppen är en bärande del av patriarkatets förtryck.
Ekis och Lundbergs samtal kretsar mycket kring egna erfarenheter av att vara kvinnor, men går också över till att prata om lagar som angår alla. Vad kan det få för olika konsekvenser om det juridiska könet går att ändra utan någon utredning eller könskorrigerande behandling?
Så säger Aleksa Lundberg, och menar att det är viktigt att komma bort ifrån att vara motståndare i debatten, för att istället ha en öppen diskussion om vad som händer i samhället när man öppnar upp könskategorier.
Lyssna på hela Feministiskt Perspektivs pod-avsnitt här!