Opinion
Fördöm polisens övervåld, S
När offentligt anställda poliser använder sitt våldsmonopol för att utöva våld mot svarta kroppar, river man inte bara upp historiska sår som aldrig läkt. Man statuerar även exempel på vilka som kan förväntas inkluderas och exkluderas från samhällets gemenskap, skriver representanter från SSU, Kommunal, LO, PES, S-studenter och Unga Örnar.
D et började med en video – och slutade med ett uppror. Men hur demonstrationerna som just nu pågår i USA kommer att sluta återstår att se. Efterspelet från tidigare händelser indikerar att det förmodligen inte kommer att sluta med fällande domar för de åtalande poliserna, eller att demonstrationerna leder till någon egentlig förändring. Det systematiska polisvåldet är ett strukturellt problem. Vi önskar att det rörde sig om en video, en enskild händelse, en enskild rasistisk polisman och en enskild tragisk död. Tyvärr vet vi mycket väl att så inte är fallet.
Sedan 2012, då 17-åriga Trayvon Martin sköts till döds efter en promenad hem, har Black Lives Matter uppmärksammat att det rättssystem de uppmanas lyda har misslyckats med att värna om allas rättvisa och likhet inför lagen. Otaliga gånger har vi sett vita gärningsmän gå fria när svarta människor har mördats. Det är alltid tragiskt när oskyldiga människor mister livet, men när livet tas av de offentligt anställda som tilldelats samhällets förtroende för att skydda dess värderingar och principer, blir besvikelsen enorm. När det blir uppenbart att dessa tjänstemän dessutom kan göra detta utan några rättsliga påföljder övergår besvikelsen till en frustration. Det är den frustrationen som vi nu ser på amerikanska gator och torg.
Det är inte en känsla som uppstått som ett resultat av en enskild händelse, en enskild rasistisk polisman eller en enskild tragisk död. Det är en frustration över ett samhälle som aldrig grundades på principen om alla människors lika värde. Det är en frustration över att ett system gynnar vissa och förtrycker andra. När offentligt anställda poliser använder sitt våldsmonopol för att utöva våld mot svarta kroppar, river man inte bara upp historiska sår som aldrig läkt. Man statuerar även exempel på vilka som kan förväntas inkluderas och exkluderas från samhällets gemenskap. Det spelar därför ingen roll om du är en 12-årig pojke, som Tamir Rice var, en kvinna i 20-årsåldern, som Sandra Bland var, eller en helt vanlig man i 40-års åldern, som George Floyd var. För oavsett dina egenskaper kommer din hudfärg vara avgörande i ditt bemötande med polisväsendet.
Vi vet att det finns betydligt flera underliggande orsaker till varför situationen för afroamerikaner ser ut som den gör i USA. Vad gäller denna händelse är vi dock övertygade om att det är en av otaliga rasistiskt motiverade handlingar utförda av amerikanska polismyndigheter på såväl federal som delstatlig nivå.
Detta sker i ett samhälle med ett fängelsesystem som styrs av privata vinstintressen och populistiska politiker, där det är fem gånger större risk för en svart person att spärras in än en vit. Ett land med ett sjukvårdssystem med högst antal barndödsfall bland de rika länderna i världen varav en oproportionerlig del av dessa utgörs av afroamerikaner. Ett samhälle med en segregerad arbetsmarknad som belönar dig efter din hudfärg istället för dina meriter.
Vi vet att det finns betydligt flera underliggande orsaker till varför situationen för afroamerikaner ser ut som den gör i USA. Vad gäller denna händelse är vi dock övertygade om att det är en av otaliga rasistiskt motiverade handlingar utförda av amerikanska polismyndigheter på såväl federal som delstatlig nivå.
Vi fördömer polisens rasistiska övervåld gentemot den afroamerikanska befolkningen i USA och beklagar djupt de amerikanska makthavarnas oförmåga att förbättra det amerikanska polisväsendets behandling av afroamerikaner.
Vi uppmanar Socialdemokraterna som parti att göra detsamma.
#blacklivesmatter
Lallo Darbo, studieledare PES Stockholm
Tajma Sisic, internationell ledare SSU
Diyar Cicek, facklig ledare SSU
Lisa Larsson, ordförande SSU Kronoberg
Daniel Vencu, förbundssekreterare Unga örnar
Josefin Johansson, ungsekreterare LO
Alma Carlsson, ordförande SSU Stockholm
Amalia Rud Pedersen, förbundsstyrelseledamot SSU
Madjid Ibrahim Ibrahim, ordförande SSU Västmanland
Zandra Michal, ordförande sektion norr kommunal Stockholm län
Nils Dahlgren, ordförande SSU Uppland
Malin Malm, förbundsordförande S-studenter
Simon Sätherberg, ordförande SSU Jämtlands län
Emelie Linde, ordförande SSU 25+
Alexander Winge, ordförande SSU Östergötland
Electra Ververidis, ordförande SSU Skåne
My Fröberg, ordförande SSU Örebro
Jeanette Derkaspar, projektledare palestinaprojektet SSU
Assar Wixe, ordförande SSU Göteborgsområdet
Josefine Helleday, förbundsstyrelseledamot SSU
Sofia Nygren, ordförande SSU Värmland
Daniel Fleck, ordförande SSU Sjuhärad
Cornelius Julius Marsico, ordförande SSU Sörmland
Isak Öhrlund, förbundsstyrelseledamot SSU
Asal Gohari, förbundsstyrelseledamot SSU
Edvina Palmcrantz, ordförande SSU Jönköping län
Jonathan Svensson, ordförande SSU Fyrbodal
Abdirahman Siyad, förbundsstyrelseledamot SSU
Hanna Andersson, ordförande SSU Göteborg
Julia Johansson, ordförande SSU Dalarna
Anton Karlsson, ordförande SSU Halland
Alexander Nilsson, ordförande SSU Blekinge
Fredrik Bruhn, ordförande SSU Norrbotten
Daniel Nestor, ordförande SSU Kalmar län
Jonas Persson, ordförande SSU Gävleborg
Du kanske också gillar:
-
”If you don’t have an anti-racist plan, you plan to be a racist”
Lara Badinson och Mariam Asghari
-
Historiespecial: Martin Luther King
Redaktionen
-
Solidaritet inte självklart – rösta för en framtid för alla
Amanda Johannesson