Åsikt
Framtiden tillhör dem som kan se den
V år ungdomsgeneration är den mest politiska på länge. Politiken lever och frodas i våra kanaler. Det finns inte ett flöde i dag där vi inte diskuterar samhällsutmaningar, kräver förändring eller byter idéer och debatterar om hur världen borde se ut.
I USA går just nu tusentals tonåringar i demonstrationståg och är på god väg att göra det många trott har varit omöjligt: att förändra USA:s vapenlagar. De har tvingat fram debatter med landets högsta politiker och snart ställt varenda senator som får pengar av USA:s mäktiga vapenlobby mot väggen. De har lyckats göra ett avtryck som ingen vuxendriven rörelse mot vapen har lyckats med i USA:s moderna historia.
Ingenstans i världen har #MeToo fått ett så stort genomslag som i Sverige. Sexuella trakasserier, som för bara ett år sedan sågs som en naturlig del av varje kvinnas liv och alldeles för ofta som en naturlig impuls för män att utsätta sin omgivning för, har dragits fram i ljuset och stämplats som oacceptabelt. Det är framförallt unga tjejer som drivit frågan. Som organiserat sig, och spridit sina berättelser.
Även fast Donald Trump sitter i Vita huset och att högerextremismen varit på frammarsch betyder allt det här att en annan värld är möjlig. För vi kan se en annan framtid, och vi är redo att kämpa för den.
I dag lanserar vi därför Frihet. Vi kommer vara en plats för alla oss som vill göra framtiden till sin. Vi vill samla berättelser, röster och samhällsnyheter där våra krav står i centrum. För trots våra röster och trots den kraft som bor i oss handlar dagens politik sällan om ungas frågor. Vi vill höras, och vi vill att fler ska höras. Frihet kommer förenkla, förklara och fördjupa vår tids viktigaste frågor för att fler unga ska kunna engagera sig i dem. Först ut är en serie om desinformation, politiskt fulspråk och propaganda. För att förändra världen måste vi förstå den.
I år är det också val, och trots att vi tillhör den mest politiska generationen på länge ser valrörelsen ut att handla om allt annat än oss. Inför vår lansering har vi därför börjat samla på det unga Sveriges samhällskrav. Vi kommer fortsätta med det under hela året, och när vi är klara kommer vi vara tusentals. För många att ignorera.
Vi vill prata om skolan, om lärarna, om betygen, om segregationen i storstaden och om kollektivtrafiken i Jämtland. Vi vill prata om jämlikhet och solidaritet, och om rätten att över huvud taget få vara en del av det här samhället. Vi tycker inte alltid samma sak, men en sak har vi gemensamt: Vi ser framtiden.