Opinion
Gängkriminalitet drabbar arbetarklassen

Socialdemokratin har ett gyllene läge att svetsa samman Sverige och slipa bort dödliga klasskillnader, skriver August Lundin, ordförande för SSU Örnsköldsvik.
Å ret är 2018. Stefan Löfven ska snart vinna sitt andra val på raken. I Arbetet intervjuas han om grälen inom LO-familjen, Kristerssons mörkblå regeringsalternativ och om gängkriminaliteten. För oss som är vana vid högerns retorik är Löfvens sossiga framtoning otrolig: han talar om brottsförebyggande åtgärder, att ge människor en framtidstro, att gängkriminaliteten drabbar de svagaste i samhället.
Det var före valet. Innan SD körde om S i opinionen. Innan coronakrisen släckte alla andra politiska bränder. Nu är gängkriminaliteten åter aktuell men medierna tycker att något är annorlunda den här gången. De menar att Löfven numera gett SD rätt och kopplat ihop kriminaliteten med migrationen.
Tyvärr är det inte mer än clickbait. I citatet de hänvisar till säger Löfven: ”Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle”. Han säger svart på vitt att misslyckad integration göder kriminalitet.
MP:s språkrör Per Bolund tar Löfvens rygg när han säger att: ”Det finns en koppling mellan fattigdom och kriminalitet. Det finns en koppling mellan sociala klyftor och kriminalitet. Det finns en koppling mellan dålig integration och kriminalitet. Men det finns inte en koppling mellan hudfärg och kriminalitet”.
De senaste årens allt tuffare politiska klimat kan förklara varför så vitt skilda medier som Expressen, Aftonbladet och SVT har feltolkat Löfven. Höjda straff. Fler poliser. Nya lagar. Det har hamrats in i oss av allt hårdare partier. Med Löfven som statsminister har vi också fått allt detta för att vi har behövt dessa reformer. Vad vi egentligen saknat är det där som högern inte bekymrar sig för, som Löfven inte riktigt lyckats driva.
I en debatt på Expressen får Philip Botström frågan om det inte är lite långsökt att koppla trångboddhet till kriminalitet. Han svarar att: ”Politiken nu ska inte syfta till att liksom låta tuff och hård. Det är inte nya tuffa one-liners som kommer lösa gängkriminaliteten utan det är politik som faktiskt gör skillnad”.
"Nu om någonsin har vi råd att spänna samhällets muskler och klara utmaningarna vi står inför."
Kriminalitet är en klassfråga. Precis som Löfven sa inför förra valet drabbar den främst arbetarklassen. De barn som luras in i de här miljöerna hör inte till överklassen. Ulf, Ebba och Jimmie vet hur man himlar med ögonen, suckar djupt och ser bistra ut. Vad de inte vet är hur man motverkar klasskillnader – vi har 130 års erfarenhet av det. Magdalena Andersson skramlar med 100 miljarder i återstartspaketet och det är rekordbilligt att låna pengar: nu om någonsin har vi råd att spänna samhällets muskler och klara utmaningarna vi står inför.
När Sverige stod inför trångboddhet och bostadsbrist på 60-talet sjösatte vi miljonprogrammet för att bygga hem åt alla. Runtomkring i landet finns massvis med bostadsområden att rusta upp, kanske helt nya att bygga – socialdemokratin skulle kunna leda ett helt nytt miljonprogram. I våra förorter ska det skarpast laddade vapnet vara utbildning.
Alla som kan jobba ska jobba – det barn som ser sina föräldrar gå till ett tryggt jobb varje dag kommer med stor sannolikhet själv att se sin framtid i ett jobb. Självklart ska vi anställa fler poliser, skärpa straff, stifta nya lagar vid behov – lika självklart måste det vara att varje barn ska vara tryggt i vårt samhälle och inte kunna luras in i det dödliga våldets värld.
Socialdemokratin har ett gyllene läge att svetsa samman Sverige och slipa bort dödliga klasskillnader. De gängkriminella vi i dag låser in kostar oss skjortan, hur mycket mindre hade de kostat oss om vi vågat se in i deras rädda ögon som barn och lovat dem trygghet? 20-talets stora frågor skulle kunna besvaras med ett socialdemokratiskt reformpaket. Det måste vara vårt jobb i våra SSU-klubbar, på våra AK-möten och som regeringsparti att skapa opinion för politik som både knäcker dagens gängkriminalitet och förhindrar att den kan fortsätta frodas.
Alternativet är att Kristersson tar över rodret med one-liners och med Åkesson som justitieminister.
August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik