Åsikt
Gärna gruva, men i statlig regi!
Svensk gruvindustri är bra för jobben och välfärden. Vi bör däremot vara skeptiska till internationella privata företags förmåga att se till Sveriges bästa, skriver Gustav Österman, Redaktör på Frihet.
R egeringen beviljade förra veckan ett av de första tillstånden i processen för det svenska bolaget JokkMokk Iron Mines AB att bedriva gruvnäring i Kallak.
Den aktuella gruvan har varit föremål för hård debatt från olika håll. Kritikerna menar att en potentiell gruva är miljömässigt ohållbar i en kamp mot grön omställning, och att samernas urfolksrättigheter blir lidande. Svenska kyrkan var till och med så kritiska att de kallade gruvan för andligt ohållbar. Skarpa ord från en institution som specifikt jobbar med att tyda andarna.
Det ska sägas att viss kritik är förståelig, men just andarna är inte helt entydiga. Vi står inför en enorm grön omställning, och järnmalm kommer att behövas för vårt samhällsbygge. Det krävs för jobb i hela Sverige, och en stark finansiering av vår gemensamma välfärd. Två grundbultar för både andligt välmående och ett starkt samhälle. Jag är därför positiv till gruvindustrin, och välkomnar gärna fler gruvor av olika typer runt om i Sverige.
Skeptisk mot privata bolag
Det som däremot bör diskuteras är vem som ska äga, och kontrollera, dessa bolag. Det tilltänkta bolaget för gruvdriften i Kallak, JokkMokk Iron Mines AB, ägs av det brittiska bolaget Beowulf Mining. Detta bolag har redan varit i blåsväder på grund av kopplingar till skatteparadis och polariserande lobbyverksamhet. Det manar till eftertänksamhet.
Det finns en rad exempel på privata företag som bortser från allmänhetens bästa för kortsiktiga vinster. På samma sätt som att det finns skäl att vara skeptisk till privata bolag inom välfärdssektorn så bör vi vara försiktiga med privata bolag som bedriver verksamhet som kan skada vår natur. Inte minst när gruvbolaget i fråga riskerar att skapa en djup konflikt mellan stat och befolkning som de själva med största sannolikhet inte kommer ta ansvar för.
Gör som LKAB
Istället bör vi göra det som Sverige gjort framgångsrikt i över 100 år genom LKAB. Bedriva statlig gruvdrift. Ett sånt upplägg garanterar demokratisk kontroll över företagets vinster, anställningsvillkor, hur företaget hanterar framtida konflikter med lokalbefolkning, och hur företaget hanterar potentiella miljöproblem.
Det finns mycket mineraler att utvinna i den svenska berggrunden, och det finns lika många potentiella konflikter kring utvinningen. För att garantera kontrollen, och minimera konflikter, så bör Sveriges regering jobba för att gruvindustrin i så stor utsträckning som möjligt ska ägas av den svenska staten.
Du kanske också gillar:
-
Även hjärtat har gränser
Redaktionen
-
Det måste gå att leva i hela Sverige
Redaktionen