Opinion
Glöm inte jämställdheten i EU-valet
F ör några veckor sedan deltog jag på en fyra dagars konferens i Bryssel där 50 ungdomar från hela EU diskuterade jämställdheten inom unionen. Där blev en sak otroligt tydlig – under EU-valrörelsen får inte jämställdhetsfrågan glömmas bort. Genom hela EU, från Frankrike till Bulgarien, kan man se hur högerextremismen har slagit sönder jämställdheten bit för bit. Unga från flera länder vittnande om hur den feministiska kampen blivit allt tuffare och hur motståndet bara växer. Men i Sverige, där var det väl ändå annorlunda? När man svarade att högerextremismen sprider sig även i Sverige och att den ständigt försöker utmana den jämställdhet vi har fylldes deltagarnas ögon av förtvivlan. Att förebilden Sverige också backar i jämställdhetsfrågan var svår information att ta in. Men det fick oss också att inse att jämställdheten är något vi måste kämpa för i kommande val. Den tanken stärkte oss och förde oss samman.
Regeringen säger att detta EU-val kommer vara ett värderingsval, att det i slutändan handlar om vilka värderingar man vill ska styra EU. Men det räcker inte att bara säga det i samtalen med tänkbara väljare: det måste också konkret förklaras vad som menas med ett värderingsval och varför en röst MOT högerextremismen är så viktig. Det är här jämställdheten kan komma in och fungera som ett konkret exempel.
Regeringen säger att detta EU-val kommer vara ett värderingsval, att det i slutändan handlar om vilka värderingar man vill ska styra EU.
För det är kvinnorna som förlorar mest på ett högerextremt EU. Det är kvinnor och unga i Storbritannien som får ta emot de största konsekvenserna av ett Brexit. Det är kvinnors rättighet till den egna kroppen som inskränks när abortlagen knuffas undan. Det är kvinnor, utsatta för våld, som inte blir sedda när allt fler länder vägrar skriva under Istanbulkonventionen (Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet). Det är även kvinnorna som blir mest lidande av klimatkrisen – lustigt nog är det även kvinnor som generellt sett är mer klimatsmarta. I undersökningar har man sett hur det är kvinnorna som upplever mest klimatångest – och väljer att göra något åt det. En kamp för jämställdheten är alltså också en kamp för klimatet.
Och just klimatfrågan sägs vara den viktigaste frågan under valrörelsen. Även här kan vi se hur jämställdheten spelar roll gällande hur klimatsmarta vi är, och hur mycket politiken vågar och kan tackla miljöproblemen vi ställs inför. Högerextremismen är inte bara det största hotet mot jämställdheten inom EU, det är även det största hotet mot en effektiv och aktiv klimatpolitik. I flera omröstningar har det konservativa blocket i EU (där bland annat SD ingår) snarare röstat emot förslag för ett bättre klimat, än för.
EU-valet kommer vara ett värderingsval, det stämmer. En röst på högerextremismen är en röst på en sönderslagen jämställdhet och i längden en sönderslagen klimatpolitik. Jag vet om det, regeringen vet om det. Kanske vet till och med du om det.
Under EU-valrörelsen ska alla veta om det.