Högern har rätt – behåll kärnkraften
Vi behöver köpa oss mer tid – därför behövs kärnkraften i omställningen till grönare energiförsörjning, skriver Axel Ottosson, SSU Östergötland.
S SU:s “Green New Deal” vill att Sverige förlitar sig helt på förnybar energi år 2030 och att det investeras 100 miljarder per år i klimatomställningen. Vi kommer dessvärre inte kunna ställa om till förnybar energi tills dess – inte om vi samtidigt ska kunna försörja Sveriges energibehov. Vi behöver därför behålla kärnkraften tills Sverige faktiskt kan vara helt förnybart. Vi behöver köpa oss mer tid.
“Alla delar av samhället har gått samman och politiker har lagt meningsskiljaktigheter åt sidan och samarbetat för allas bästa”, säger Greta Thunberg om Covid-19 i en intervju med CNN. Hon drar en parallell till klimatkrisen och hur Coronakrisen har visat oss att när det verkligen blir allvar kan vi lägga ideologiska skillnader åt sidan en stund för att lösa våra gemensamma problem. Det borde partier både till höger och vänster göra även när det kommer till kärnkraften.
Morgondagens utmaningar möter vi med morgondagens teknik. När det kommer till energiteknik ligger Sverige inom många områden i framkant vilket är nödvändigt i strävan efter en mer klimatsmart och grön planet, samtidigt som miljöteknik bidrar till svensk innovation och konkurrenskraft på en global marknad. De insatser som görs för forskning inom ny teknik och förnybar energi är särskilt viktiga för vårt framtida energisystem. I takt med att gröna innovationer når fler och bredare marknader kan vi samtidigt bidra till att minska klimatpåverkan i världen samtidigt som vi skapar fler arbeten och tillväxt i Sverige. Utvecklingen av solenergi och bioenergi ska fortsätta, vattenkraften ska värnas och utökas och fler vindkraftverk ska uppföras.
Det vore lika ekonomiskt och klimatmässigt dåraktigt att bygga ut kärnkraften som att i förväg avveckla den.
Men kärnkraften är fortfarande en grundpelare för den svenska elförsörjningen, och står för cirka 40 procent av den producerade elen. Den är därför helt nödvändig för att skapa långsiktigt goda förutsättningar för industri och företag som är beroende av el för sin överlevnad. Vi har möjligheten att göra oss kvitt kol och olja långt innan 2030, men då måste vi våga omfamna den befintliga kärnkraften.
Kärnkraften är dessutom en energikälla helt fri från koldioxidutsläpp som bidrar till att Sverige har stora chanser att nå klimatmålen. Målsättningen måste därför vara att behålla kärnkraften i kombination med storsatsningar på ny förnybar teknik. Låt mig förtydliga: vi ska absolut inte bygga ut kärnkraften, enbart ta vara på de miljarder som redan investerats i kärnkraften för att säkra energiförsörjningen framöver. Det vore lika ekonomiskt och klimatmässigt dåraktigt att bygga ut kärnkraften som att i förväg avveckla den.
Vi måste använda kärnkraften för att köpa oss mer tid att investera de hundratals miljarder i ny teknik som krävs för att ställa om till hållbar energi. Sveriges användning av förnybar energi är redan i dag i särklass högst i jämförelse med övriga länder inom EU, men vi måste fortsätta arbetet mot en modern energipolitik som omfamnar både förnybar energi och nydanande teknik.
Det gör vi med hjälp av kärnkraft.
Axel Ottosson, SSU Östergötland
Du kanske också gillar:
-
Bidens seger är en vinst för demokratin och klimatet
Pavlos Cavelier Bizas
-
Det 30-åriga klimatsveket
Bjarne Snis Sigtryggsson, medlem SSU Stockholm
-
Klimatkrisen kräver systemskifte – inte enkel populism
Nils Forsén