Opinion
”If you don’t have an anti-racist plan, you plan to be a racist”
S ocialdemokraterna är ett feministiskt parti som värdesätter ordet feminism och som gärna vill se sig som en feministisk organisation. Ofta är det SSU, där vi är medlemmar, som styrt socialdemokratin i den här riktningen.
Vi har lyckats få igenom flera reformer som stärker kvinnors- och icke-mäns position i samhället. Vi har lyckats flytta fram våra positioner internt i partiet, men vi får aldrig vara nöjda.
“If you don’t have an anti-racism plan, you plan to be racist”.
Dessa ord yttrades av människorättsaktivisten Catrice Jackson, och det är något väldigt talande sant med detta citat. Om inte kvinnor av alla bakgrunder inkluderas i samtalen och i organisationen blir de lätt exkluderande helt. Det är därför politiskt och organisatoriskt avgörande att ha en skarp intersektionell analys.
Inom både S och SSU är det årsmötestider, det innebär att många kommer inta nya poster och positioner. En positiv utveckling har skett där fler unga kvinnor tar plats i styrelser och på andra maktpositioner. Det är fantastiskt, men vi får inte glömma att kampen är ständig och att vi måste våga utmana våra tankar och idéer. Den intersektionella analysen och frånvaron av icke-vita kvinnor är nämligen slående.
Det är sedan lång tid givet att det finns strukturer i samhället som gynnar män över kvinnor, likaså finns det strukturer som gynnar vita över icke-vita. Dessa strukturer är även synliga i vår egna rörelse.
Intersektionalitet bygger på ett erkännande om att alla samhällets strukturer samverkar, vi kan se hur exempelvis icke-vita kvinnor dubbelbestraffas och utsätts för både rasism och sexism.
I vår rörelse finns det en tendens att bara lyfta och kvotera in vita kvinnor till olika förtroendeuppdrag. När vi lyfter exempel på systerskap är det vita kvinnors systerskap som tas som exempel. När det ska hållas en feministisk föreläsning väljer många att bjuda in en vit kvinna.
Icke-vita kvinnor i rörelsen lyfts istället oftare i negativt laddade frågor, exempelvis hedersrelaterade frågor.Vi tvingas ständigt befria oss själva och ta avstånd från vår kulturella bakgrund och bevisa oss värdiga som feminister.
Om vi på allvar ska föra en villkorslös feministisk kamp måste vi praktisera intersektionalitet inte bara i teorin utan även i vårt agerande. Vita människor måste inse sitt privilegium och sin maktposition för att kunna synliggöra och motarbeta denna typ av förtryck.
Practice what you preach S och SSU.
Om vårt förbund ska föra en villkorslös feministisk agenda måste den präglas av en skarp intersektionell analys av samhällsstrukturer. För att detta ska ske måste utbildning stå på agendan, vi måste lära oss mer om frågan både teoretiskt och praktiskt. Det handlar om inkludering men främst om att lyssna till och lämna plats åt dem som missgynnas av strukturerna som råder.
Lara Badinson och Mariam Asghari är medlemmar i SSU Stockholm.