Jokern – en skadad Marxist?
I oktober hade filmen Joker premiär, en film som både har fått recensenter att gå upp i brygga av glädje och kritiker att mena att den förhärligar den ensamme manlige gärningsmannen. Men vem är karaktären Jokern? Frihet presenterar tio fakta om världens mest omtyckta serieskurk.
I Joker porträtteras Jokern, eller Arthur Fleck som han egentligen heter, som en misslyckad komiker och clown med mentala problem som kantstött av samhället utvecklas till en mördare. Men den ursprungliga historien såg väldigt annorlunda ut. Ända sedan karaktären föddes har det skapats flera förklaringar till hans tillkomst och eftersom Jokern själv är en opålitlig berättare sprider han själv gärna olika versioner. Om sin bakgrund har Jokern sagt: ”Sometimes I remember it one way, sometimes another… If I am going to have a past, I prefer it to be multible choices!” Batman har i sin tur kommenterat alla Jokerns livshistorier med: ”Like any other comedian, he uses whatever material will work.”
Bland de bakgrundshistorier som finns hittar man bland annat den som presenterades första gången Jokern såg dagens ljus 1940. Där ska en man bestämt sig för att råna spelkortsfabriken där han jobbade iklädd röd hjälm och en röd huva under namnet The Red Hood. När han flyr ut genom avloppssystemet färgar kemikalierna hans hud vit, håret grönt och läpparna röda. Inspirerad av fabriken han rånade tog han namnet The Joker och inledde sin brottsliga bana. Bland andra förklaringar finns att han blev galen av sorg efter sin fru och barns död eller att hans berusade pappa skar hans mun till ett ständigt leende när han var barn.
Karaktären Jokern är inspirerad av stumfilmen Skrattmänniskan från 1928. Filmen (som i sin tur baseras på Victor Hugos roman med samma namn) handlar om en man som har fått ansiktet vanställt och inte kan sluta le – en tråd som tas upp på ett lite annorlunda sätt i Joker. En av skaparna till Jokern har sagt att man ville skapa en återkommande, exotisk nemesis till Batman som kunde ha ett liknande förhållande till superhjälten som den mellan Sherlock Holmes och professor Moriarty, med ett utseende lika karaktäristiskt som Ringaren i Notre Dame (en karaktär också skapad av Victor Hugo).
Precis som Batman har Jokern inga superkrafter. Som sin ärkefiende använder sig Jokern istället av prylar: ofta skämtartiklar med dödlig effekt, som spelkort med rakbladsvassa kanter eller blommor som sprutar syra. Just kemi är en annan av Jokerns specialområden, särskilt gifter. I psykologiska studier har man konstaterat att Jokerns personlighet – vansinnet och humorn – är så viktiga för karaktären eftersom hans person är hans superkraft, precis som Batman är hans.
Jokern och Batmans konflikt är lång och tar sig många olika uttryck. Jokern vill sällan något annat än att ställa till med kaos och hans konflikt med Batman är ofta en lek som Jokern bara vill hålla levande så länge som möjligt. Jokern har till och med haft möjligheten att döda Batman i vissa historier men har avstått för att han vill fortsätta deras maktspel. Men det finns, precis som med Jokerns bakgrund, många varianter av hans och Batmans relation. Det finns serier där det är Batmans mamma Martha Wayne som är Jokern, galen av sorg efter att Bruce Wayne blivit blir skjuten. I andra varianter är det i själva verket är Jokern som är hjälten och Batman skurken – och det finns de där Jokern har obesvarade romantiska känslor för Batman.
Jokerns mer uttalade partner är en kvinna som ursprungligen heter dr Harleen Frances Quinzel, men som efter att ha blivit tillsammans med Jokern byter namn till Harley Quinn. Hon är psykolog på sinnessjukhuset Arkham Asylum där Jokern vårdas, men Jokern förför henne och hon hjälper honom att fly. Deras relation är våldsam och Jokern misshandlar Harley Quinn både fysiskt och psykiskt, men hon återvänder alltid och har en besatthet av Jokern som får henne att göra vad som helst för honom. Namnet Harley Quinn är inspirerat av Harlequin/Arlecchino, en figur från den italienska teaternformen Commedia dell’arte från 1500-talet.
Jokern samarbetar i flera berättelser med andra skurkar i Gotham City, som Pingvinen eller Injustice League. Men deras planer håller sällan i längden då Jokern dels uppskattar kaos alldeles för mycket för att orka samarbeta med någon under lägre tid, dels vill han hellre leda än jobba tillsammans med andra och han får ofta mindre skurkar att göra som han säger (som Fågelskrämman). Han uppträder också i andra universum än Batmans, och får till exempel Stålmannen att bränna ner hela sin hemstad och hinner med att både vara vän och värsta fiende med Stålmannens rival Lex Luthor.
Ideologiskt har många velat kategorisera Jokern som anarkist, eftersom han älskar kaos och vill se världen brinna. Andra menar att han i själva verket är Marxist. Detta eftersom han inte förkastar idén om auktoriteter som en anarkist skulle göra, utan gärna själv vill ta en ledarroll och påverka andra samtidigt som han eliminerar fienden. Batman, son och arvinge till en förmögen företagsledare, skulle då stå för kapitalismen. I serien The Killing Joke – en av de berättelser som ska förklara Jokerns ursprung – är Jokern en person ur den förtryckta arbetarklassen som blir galen efter att ha svikits av det sociala systemet. Antikapitalist-temat finns även i den nu aktuella Joker, där huvudpersonen Arthur Flecks psykologmöten och medicinering dras in på grund av stadens besparingar.
Jokern har, förutom sina alla bakgrundshistorier, funnits i två olika versioner. Den ursprungliga var psykopat med sprakande geni och mörk humor. Men under 40-, 50- och 60-talen blev han istället en lättsammare, mer harmlös figur som oftare hade ambitionen att stjäla än planera sjuka attacker. Detta hade att göra med att serietidningar under 40-talet började få kritik för att vara skadliga för barnen med sina våldsamma historier vilket gjorde att berättelserna utformades på ett mer barnsligt sätt. De två versionerna av Jokern lever kvar till i dag, även om den mörkare Jokern gestaltad av Heath Ledger och nu senast Joaquin Phoenix har fått mest uppmärksamhet de senaste åren.
I Joker målas en närmast sympatisk bild av huvudpersonen Arthur Fleck upp, en man som lider av psykiska problem och blir Jokern som en konsekvens av omvärldens svek. Den bilden har fått kritik för att förhärliga bilden av den ensamme manliga gärningsmannen, som vita högerextremister eller INCEL-män. 2012 sköt en man utklädd till Jokern ihjäl 12 personer i en biograf i Denver under premiären av Batmanfilmen The Dark Knight Rises, och anhöriga till offren har vädjat till filmbolaget att inte göra filmen. Warner Brothers har gått ut och sagt att varken karaktären eller filmen uppmanar till våld i den verkliga världen, och att det inte ska uppfattas som att Joker är en hjälte. Polisen i USA förstärkte säkerheten på flera biografer i landet och införde maskförbud under filmvisningarna av Joker.
Bubblare
Förutom att finnas i serietidningar, spelfilm, tecknad film, videospel och som merchandise kan du också avnjuta Jokern som åkattraktion. Karaktären har nämligen inspirerat flera berg- och dalbanor i USA och Mexiko.
PS. En fakta som inte är bekräftad är att anledningen till att Jokern i Joker heter Arthur Fleck är en passning till skådespelaren Ben Affleck (man kan ju läsa ut hans namn A.Fleck). Anledningen skulle vara att Ben Affleck spelade Batman i en film från 2016. DS
Joker
Manus: Todd Phillips, Scott Silver
Regi: Todd Phillips
Skådespelare: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Bill Camp, Frances Conroy
Du kanske också gillar:
-
Superhjälten – en nittioårig samhällsspegel
Redaktionen
-
Det norrländska mellanförskapet
Liss Jonasson
-
Us – skräcken i spegeln
Redaktionen