Opinion
Klimatkrisens sommarvärme
Visst kändes det härligt till en början? Alla njöt verkligen av rekordvärmen. Tidningarna fylldes med positiva rubriker. ”Högsommarvärmen håller i sig”. ”Kraftiga värmeböljan fortsätter”. Löpsedlarna var mer positiva än på länge. Men efter ett tag började nog de flesta känna att någonting var lite fel.
G
ula gräsmattor och chockvärme – i maj? Sedan kom juni och värmen fortsatte att sprida sig över landet. Ska det verkligen inte regna alls? började folk fråga sig.
Är detta verkligen svensk sommar? Nu är vi halvvägs igenom juli.
Sedan maj har väderrapporterna gått från att likna beskrivningar ur en gotländsk feelgood-roman till något ur en Stephen King-bok. När detta skrivs rasar 60 bränder runtom i hela Sverige.
SMHI har utfärdat varningar för extremt höga temperaturer i stora delar av landet. För Sveriges lantbrukare är läget akut. Torkan har slagit hårt mot livsmedelsindustrin. Vi lever i en tidsperiod då nya värmerekord slås år efter år. Den extrema värmen som uppmättes i maj borde statistiskt sett endast ske tre gånger på en miljon år.
Vi kan såklart inte vara 100 procent säkra på att hettan som vi ser just nu beror på klimatförändringar. Däremot kan vi vara helt säkra på att torka och extremvärme bara kommer bli vanligare och vanligare i takt med att klimatet förändras.
Enligt Meteorologiska världsorganisationen har naturkatastrofer blivit fem gånger vanligare sedan 1970-talet.
Enligt Meteorologiska världsorganisationen har naturkatastrofer blivit fem gånger vanligare sedan 1970-talet. Enligt SOM-institutet är klimatförändringar den fråga som oroar svenskarna allra mest. På andra plats kommer miljöförstöring. På femte och åttonde plats kommer artutrotning respektive försämrad havsmiljö. Ni förstår poängen. Ingenting oroar oss svenskar lika mycket som vår planets hälsotillstånd.
Trots allt detta lyser klimatfrågan med sin frånvaro i den politiska debatten. Allianspartierna lyfter i princip enbart klimatfrågan när de kritiserar någon reform som regeringen har gjort på området. Minns ni till exempel när Alliansen hotade med att rikta misstroendeförklaringar mot ministrar eftersom regeringen ville införa en flygskatt på 80 kronor?
I samband med att skogsbränderna blivit det dominerande ämnet i nyhetsbevakningen så har Moderaterna blivit riktigt kreativa i sina försök att skylla bränderna på regeringen. Den senaste tiden har åtskilliga M-toppar försökt hävda att regeringens subventionering av elcyklar är problemet. Moderater menar att regeringen har prioriterat satsningar på elcyklar framför satsningar på krisberedskapen. Fakta är dock att regeringen både har satsat på stärkt krisberedskap och på elcyklar. Och båda reformerna motverkar faktiskt skogsbränder.
Valåret 1988 gjorde algblomning och säldöd i Östersjön att miljöfrågan hamnade i centrum. Förhoppningsvis kommer det extremväder som just nu drabbar Sverige sätta klimatfrågan i centrum för den politiska debatten igen. Alla partier måste nämligen förstå att bränderna och hettan är en del av ett mönster – inte enskilda företeelser.
Naturligtvis kan ingen kontrollera vädret. Men klimatkrisen kan stoppas.