Opinion
Kommer diktaturer ta över världen med robotteknik?
Många länder är med i kapplöpningen om att bli världsledande inom artificiell intelligens. Det är lätt att bli skraj för en robotrevolution, eller att AI:n används i dåliga syften. Susanna Kierkegaard undersöker farhågorna.
D u där! Du har en liten självlärande robot i bakfickan. Men oroa dig inte – din smartphone är inte smartare än du och kommer antagligen aldrig att bli det.
Iphones Siri-funktion är ett exempel på artificiell intelligens (AI) som många av oss använder i vardagen. Utöver det används AI till exempel för att göra motståndarfigurer i datorspel smartare och mer lika riktiga spelare.
Skillnaden mellan AI och annan teknik är att den är självlärande. Siri lär sig hela tiden av responsen hon får när du säger åt henne vad hon ska göra. Karaktärerna i datorspelet uppfattar vad spelarna gör och anpassar sig efter det. Det gör att vi mer och mer kan låta datorer utföra uppgifter som tidigare skulle krävt mänskliga förmågor som att lära sig av sina misstag, lyssna in nya inspel och anpassa sig.
Robotarna kommer inte ta över världen
Många länder är med i kapplöpningen om att bli världsledande inom AI. EU:s medlemsländer har kommit överens om att samarbeta i sin utveckling av AI. Rysslands president Putin säger att den som blir ledande inom artificiell intelligens kommer att styra världen, och försöker ge sig in i racet mot EU och Kina.
Borde vi bli oroliga när auktoritära regeringar planerar att ta över världen med intelligent robotteknik? Nej, inte direkt. Putins entusiasm är överilad.
Redan på femtiotalet var mänskligheten skräckslagen inför en stundande robotrevolution. Domedagspredikningar sköljde över befolkningen i populärkulturen, tidningarna och forskningslitteraturen. Sjuttio år senare har vi fortfarande problem med att få robotar att gå normalt. Bilden av en robot som blir medvetande och börjar utveckla sig själv i ökande snabb takt är helt enkelt science fiction.
Verklighetens AI-utveckling går sakta. Varenda funktion eller uppgift en AI-robot förväntas utföra måste testas, testas och återigen testas. Google har till exempel testkört sina självstyrande bilar totalt lika långt som 70 varv runt jordklotet.
Vi kan förstå det hela mer om vi stannar upp ett ögonblick och funderar över vad intelligens är och hur den blir till. Intelligens uppstår när den krävs för att lösa plötsliga, brådskande problem. Vi är helt enkelt inte intelligentare än vad som krävs för att överleva. De flesta utmaningarna i naturen kan lösas utan en hjärna, och det är bara ett fåtal organismer som faktiskt behövt bli intelligenta för att klara sig.
Samma logik gäller för artificiell intelligens – den uppstår bara där vi uppmuntrar eller manar fram den. Precis som våra hjärnor har testkörts och förbättrats under mänsklighetens evolution, testkör vi själva den artificiella intelligens vi skapar nu. Robotar kommer helt enkelt inte bli smartare än vi tvingar dem att bli.
Du kanske också gillar
Men lagstiftarna måste vara på sin vakt
Även om den artificiella intelligensen inte kommer utveckla sig själv och ta över världen inom någon snar framtid, kan vi förstås inte utesluta att den används i syften vi inte tycker om. AI förenklar insamling och analys av stora mängder information, vilket kan användas på frihetsinskränkande sätt av auktoritära regeringar. Genom Facebook och Cambridge Analytica-skandalen blev många av oss plötsligt smärtsamt medvetna om mängden data som samlas in även om oss medborgare i liberala stater.
Här måste vi försöka hålla två tankar i huvudet samtidigt. Å ena sidan måste vi förbereda oss väl inför den utmaning som AI medför vad gäller personlig integritet och dataskydd. Å andra sidan är det aldrig bra att börja lagstifta för problem som ännu inte uppstått. Det kan lätt bli fel och ställer bara till juridiska problem i det långa loppet.
EU har tagit en del av sitt ansvar genom den nya hårda dataskyddslagstiftningen GDPR som snart börjar gälla. Men mycket arbete återstår, både för unionen och våra nationella regeringar. Hur ska man ta körkort för att få använda en självstyrande bil? Vem har ansvaret om en sådan bil kör på och skadar någon – bilens ägare eller fabrikören? Hur mycket tillgång till personlig data ska AI få?
Artificiell intelligens är praktiskt och nära, och vi använder oss av den hela tiden. Även om risken för en robotrevolution är minimal, kan det vara värt att lyssna lite extra när AI:ns framtid diskuteras. Du kanske inte är intresserad av artificiell intelligens, men den artificiella intelligensen är intresserad av dig.