Opinion
Kriser kommer och går – EU består

The Party of European Socialists förening i Stockholm skriver om EU-samarbetet under Corona-krisen – och vikten av att utveckla det.
A tt Covid-19 gått fram som en storm över Sverige har gått få förbi. Men även i EU har hårda vindar blåst under våren. I slutet av mars varnade den tidigare kommissionspresidenten Jacque Delors för att Corona-krisen är ett större hot mot EU-samarbetet än Brexit, flyktingkrisen och Greklandskrisen. Han spekulerade i att detta till och med kan bli unionens dödsstöt.
Sedan dess har en infekterad och högljudd debatt mellan framförallt Nederländerna och Italien pågått om EU-gemensamma stödlån (så kallade Corona-obligationer), vilket tydliggjort en spricka mellan nord och syd. Kommissionsordförande Ursula Von der Leyen har också tvingats till en offentlig ursäkt till Italien för att inte ha bidragit mer när krisen där var som värst.
Samtidigt är det initialt senfärdiga svaret inte märkligt eftersom sjukvårdsfrågor konstitutionellt ligger på nationell nivå. Mer intressant är den snabba comeback EU gjort där man istället blivit en viktig kugge i maskineriet för att stoppa smittspridningen. Tack vare påtryckningar från EU lättade Tyskland på sina exportförbud av skyddsmasker när Spanien behövde dem som mest. Senast förra veckan gjordes stora framsteg i förhandlingarna om stödpaket mellan nord och syd.
Vi tar kampen för att EU ska vara ett projekt för den lilla människan, inte den ohämmade marknaden.
Dessutom har EU:s solidaritetsfond använts effektivt för att hindra smittspridningen i de hårdast drabbade områdena och stora forskningsmedel har avsatts för att ta fram ett vaccin. Även när det stormar visar sig EU handlingskraftigt.
Corona-krisen har också blottlagt hur beroende våra just-in-time-baserade värdekedjor är av Kina och hur auktoritära regimer utnyttjar situationen för att förstärka sin egen makt. Europadagen den 9 maj är ett ypperligt tillfälle att blicka framåt. I framtiden blir EU:s marknad allt mer central om vi ska skifta vår handel bort från auktoritärt styrda stater. När dessutom 80 procent av svensk export redan idag går till andra EU-länder blir det uppenbart att vi behöver mer EU, inte mindre.
EU måste fortsätta utvecklas och här är Socialdemokraterna starkt pådrivande. Det är våra parlamentariker som driver ambitionshöjningar i förhandlingarna om EU:s nya klimatlag. Det är vår partigrupp som tydligt tagit ställning mot hur Victor Orbán nyttjar Corona-krisen för att på obestämd tid stärka sin egen makt. Det är våra folkvalda som driver den feministiska utrikespolitiken när våldet mot kvinnor i hemmet breder ut sig.
Vi tar kampen för att EU ska vara ett projekt för den lilla människan, inte den ohämmade marknaden.
Vi tar kampen för att EU ska vara ett projekt för den lilla människan, inte den ohämmade marknaden. Vi tar kampen för schysta villkor på arbetsmarknaden, mot lönedumpning. Vi tar kampen för en union baserad på en stark social pelare, för ett hållbart och demokratiskt Europa.
För att fortsätta göra skillnad behöver vi allas engagemang i EU-arbetet.
PES Stockholm
Du kanske också gillar
-
Det europeiska samarbetets prövning – vad händer om EU faller?
Antonios Antoniadis
-
Virus gör inte skillnad på människor – en stark stat är för alla
Roza Güclü Hedin
-
Socialdemokratin uppskattas i svåra tider
Albin Norman