Opinion
Löfven borde avgå nästa år
Stefan Löfven borde avgå som partiledare på S kongress 2021 – men sitta kvar som statsminister. Det skriver Frihets opinionsredaktör Nils Forsén.
S tefan Löfven vill fortsätta som Socialdemokraternas partiledare i valet 2022. Det framgår tydligt av ett inlägg på Instagram, där han skriver att han ”ser fram emot att leda det socialdemokratiska partiet i valrörelsen”. Inlägget har föranlett en debatt om Löfvens framtid, bland annat i gårdagens Studio Ett i P1.
Det Löfven borde göra är att avgå som partiledare – men sitta kvar som statsminister. Detta har jag redan föreslagit i en krönika förra året. Socialdemokraternas kongress äger rum i maj 2021. Då vore en lämplig tidpunkt att byta partiledare.
Hela anledningen är: januariavtalet.
Den socialdemokratiska regeringen driver just nu borgerlig politik som man egentligen inte gillar. Det är ett nödvändigt ont för att hålla SD borta från regeringsmakten. Men risken är stor att väljarna straffar partiet, eftersom S genomför politik som går helt på tvärs med deras egna vallöften. De senaste opinionsmätningarna är illavarslande tecken på just detta.
Många socialdemokrater har sagt att S därför måste göra en tydligare skillnad mellan partiet och regeringen. Väljarna måste begripa vad S egna politik är, och hur den skiljer sig från stora delar av den politik man tvingas genomföra i regeringsställning. Det är en pedagogisk utmaning. Minst sagt.
S ska alltså ena dagen förespråka satsningar på välfärden och bättre arbetsvillkor, samt gå till attack mot skattesänkningar och privatiseringar. Andra dagen ska samma partis regering satsa mindre pengar på välfärden än Moderaterna gör, försämra Lagen om anställningsskydd, sänka skatten för de rikaste och privatisera Arbetsförmedlingen. Hur ska Löfven, inte minst i valrörelsen 2022, kunna tala med så kluven tunga utan att framstå som en total bluff i väljarnas ögon?
"Löfven fortsätter inte som partiledare bara för att han skriver det på Instagram"
Nej, denna kniviga situation kräver en kreativ lösning. Om S på allvar vill tydliggöra skillnaden mellan parti och regering så borde det vara olika talespersoner för dessa organ.
En invändning är att det skulle bädda för konflikter mellan partiledaren och statsministern. Men det är ju hela poängen! Det behövs mer öppen intern politisk konflikt när S genomför borgerlig politik. Att ha en frispråkig partisekreterare räcker inte (även om det också hade varit önskvärt), den pedagogiska utmaningen är så stor att det behövs en än tydligare uppdelning. Angela Merkel har gjort precis såhär – hon sitter kvar som Tysklands förbundskansler men är inte längre partiledare. Dessutom är detta redan ett vanligt upplägg i många kommuner. Kommunstyrelsens ordförande är en person, arbetarekommunens ordförande är en annan person.
Löfven skulle, som statsminister, få ta ansvar för sitt januariavtal. Och ta äran för att ha motat SD i grind, brutit upp blockpolitiken och kunnat genomföra vissa socialdemokratiska reformer. Bra så.
Den nya partiledaren skulle, i sin friare roll, få ägna sig åt politikutveckling och folkrörelse. Partiledaren skulle mobilisera inför valrörelsen 2022 och bli S nya statsministerkandidat. En statsministerkandidat som kunnat peka ut en tydlig linje för partiets politik, utan att behöva bära hundhuvudet för januariavtalet.
Stefan Löfven fortsätter inte som partiledare bara för att han skriver det på Instagram. Det är S medlemmar som har makten att bestämma vem som ska leda partiet. På kongressen 2021. De borde byta ut honom.
Du kanske också gillar
-
Hen blir ny Labour-ledare
Susanna Kierkegaard
-
Förlåt Tage, nu går jag
Nils Forsén
-
Så kan S vinna över SD
Sofie Eriksson