Opinion
Mångfaldsfrågor förtjänar mer än identitetspolitik

När individer, företag eller politiska krafter använder identitetspolitik som mänsklig marknadsföring riskerar HBTQ-politiken att urvattnas – istället bör man fokusera på att rösta fram politik som verkligen kan förändra, skriver Marcus Karlén, ordförande för Demos, S-studenter vid Linnéuniversitetet i Växjö.
V ad har att klä sig färgstarkt under prideveckan, organisationers abrupta mångfaldsprofil samt regnbågsflaggning gemensamt? Att även om de sprider medvetenhet under en dyster pandemi så är den reella inverkan minimal.
Identitetspolitik är i sig inte fel, och dessa aktiviteter hämmar inte per automatik politikutveckling, utan det kan vara en ingång för nya önskvärda ställningstaganden. Men utan sakpolitik marginaliseras mångfaldsfrågor och problematiken cementeras. Och problem finns: myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors utredning ”HON HEN HAN” från 2010 redogör hur unga HBTQ-personer är överrepresenterade när det kommer till psykisk ohälsa. Andelen homo- och bisexuella kvinnor mellan 16-29 år som har försökt begå självmord är 25 procent och varannan transperson har övervägt att ta sitt liv. Diskriminering och hatbrott är för många inte undantag utan istället återkommande.
När individer eller aktörer som företag, politiska partier och organisationer använder identitetspolitik som mänsklig eller politisk marknadsföring, symbolpolitik och varumärkesstärkning riskerar HBTQ-politiken att urvattnas.
Dagens tygpåseaktivism syftar till att stärka det mänskliga varumärket och symbolisera en medvetenhet, ibland även en fiktiv sådan.
Utomparlamentariskt påverkansarbete och civilsamhällets betydelse har en viktig roll i den politiska utvecklingen. Men de kan inte ersätta den partipolitiska processen som grundas på viljan hos majoriteten av medborgarna.
Dagens tygpåseaktivism syftar till att stärka det mänskliga varumärket och symbolisera en medvetenhet, ibland även en fiktiv sådan. Ett liberalt synsätt som visserligen bidrar till önskvärda ställningstaganden – men som åsidosätteratt faktiskt göra något. Stoltheten och den faktiska handlingskraften bör vara centrerad kring valet du gjorde på valdagen den 9 september 2018. Kraftfulla parlamentariska reformer, från lokal och regional nivå till nationell och internationell, kan sannerligen främja samhällets mångfald och det är ett val du med stolthet och med glädje kan sprida.
Så hissa regnbågsflaggan, utstråla ditt varumärke och bär din regnbågsklädda tygpåse – men glöm inte att det är i valurnan den riktiga förändringen uppstår.
Marcus Karlén, ordförande Demos, S-studenter vid Linnéuniversitetet i Växjö
Du kanske också gillar:
-
Inför ett tredje juridiskt kön
Fanny Ankarcrona, Olga Rosenberg, Elvira Klingofström, Agnes Hindfeldt - SSU Wasastan
-
Upploppen som förändrade allt – 50 år sen Stonewall Inn
Redaktionen
-
Min läggning är ingen risk – utred blodgivningsreglerna
Emil Nordfjell