Måste man vara en vit man för att få en pension att kunna leva på?
Pensionssystemet handlar om feministisk och antirasistisk kamp. Det menar Farida Al-Abani och Pensionsrättvisa.
”Är ni lika arga som ni var back in the days?” frågar journalisten trummisen i punkbandet Riskgruppen. “Ja fast på ett annat sätt”, svarar hon. “Fast nu är vi mer arga på oss själva, för att vi inte har haft kontroll på våra egna liv.”
Riskgruppen finns inte. Det är ett fiktivt punkband i Pensionsmyndighetens senaste kampanj som landar på Youtube ungefär samtidigt som det orangea pensionskuvertet i brevlådan. Alla i myndighetskampanjens band tillhör riskgruppen i dubbel bemärkelse. Bandmedlemmarna tillhör nämligen grupper som riskerar att få väldigt låg pension. De är deltidsarbetare och har enskilda firmor. Föräldralediga, egenföretagare och saknar tjänstepension. En riskgrupp som däremot inte ens får spela i punkbandet är de som bott i Sverige mindre än 40 år. De har inte rätt till hela sin garantipension. Vilket får konsekvenser även för Farida al-Abani, en av initiativtagarna till nätverket Pensionsrättvisa.
– Hur ska jag kunna hjälpa mina föräldrar ekonomiskt? Det är något jag måste tänka på, och det stressar mig. Det var när jag fick se deras orangea pensionskuvert som jag blev uppeldad och tänkte att jag måste göra något. För såhär illa får det inte se ut! En annan kille i Pensionsrättvisa berättade om sin pappa. Som blev tvungen att flytta tillbaka till sitt andra hemland när han blev pensionär. Han kunde inte försörja sig i Sverige längre. Människor slits isär för att systemet ser ut såhär, säger Farida Al-Abani och fortsätter:
– Jag skulle väl egentligen vilja jobba mindre än jag gör. Till exempel välja att plugga något annat eller jobba deltid. Men det skulle gå ut över både mig själv och mina närstående på grund av hur pensionssystemet ser ut och pressen det sätter på oss.
Pensionsrättvisa kämpar för ett mer jämlikt pensionssystem och initiativet kom ur en diskussion i nätverket StreetGäris facebookgrupp.
– Någon ställde frågan: Har ni tänkt på att utlandsfödda har väldigt låg pension? Att ställa kravet att man måste ha bott i Sverige i 40 år för att få hela garantipensionen är extremt lång tid. Garantipensionen är ju bottenplattan. Vi vill lyfta det och opinionsbilda för förändring. Vi vill begränsa kravet på de åren eller ta bort det helt och hållet. Du måste ha rätt till pension även om du har invandrat. Det här systemet är en avspegling av ett sexistiskt och rasistiskt samhälle. Vi har ett system som kallas för könsneutralt, men det är det inte. Eftersom kvinnor missgynnas i arbetslivet drabbas de hårdare av pensionssystemet. På samma sätt måste vi se till rasifieringen. Systemet måste kompensera för ett diskriminerande samhälle. Om det inte gör det så blir systemet diskriminerande i sig självt.
"Det här systemet är en avspegling av ett sexistiskt och rasistiskt samhälle."
“Ursäkta att vi stör” är rubriken på Pensionsmyndighetens kampanj. De vill upplysa om några grundläggande saker att tänka på för att få en bättre pension. Som att ha ett eget sparande och säkerställa att man får tjänstepension från sin arbetsgivare. Farida Al-Abani skulle gärna vilja störa dem tillbaka.
– Det de inte informerar om är att det finns massa andra saker du måste tänka på för att få en bra pension. Du borde tänka på att också vara född till man. Och att vara född i Sverige. Det är några av de saker som påverkar dig mest.
I motsats till trummisen i Riskgruppen, hon som är arg på sig själv för att hon inte tänkt på sitt pensionssparande i tid, lyfter Farida Al-Abani just det personliga skuldbeläggandet som ett av de stora problemen. Individualismen som innebär att all skuld för dålig pension läggs på enskilda personer istället för strukturer.
– Vi träffade en ansvarig politiker som sa: Det enda ni behöver göra, kids, är att inte åka till Thailand när ni gått ut skolan. Då fixar sig pensionen. Börja plugga direkt istället så blir det bra. Men vem talar hon till? Vem har resurserna att dra till Thailand direkt efter gymnasiet? Det är dessutom många som jobbar ett helt liv och ändå får låg pension. Många politikers syn är helt världsfrånvänd. Och när de föreslår förändringar är det alltid små saker på marginalen. Istället för att stora grupper ska riskera att bli fattigpensionärer och behöva söka äldreförsörjningstillägg säger vi till politikerna: Se till att vi får pension som vi kan leva på istället! Hela systemet måste ändras. En pensionrevolution.
Ordlista:
-
Garantipension: Ett grundskydd i pensionssystemet för den som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Som mest kan man få ut 8 079 kr. För att ha rätt till hela garantipensionen måste man ha bott i Sverige i minst 40 år.
-
Äldreförsörjningsstöd: Ett stöd för personer över 65 år vars pension är lägre än en “skälig levnadsnivå” – vilket räknas som 5 634 kr för ensamstående och 4 590 kr för gift, sambo eller registrerad partner.
-
Tjänstepension: Pension som betalas av arbetsgivaren till anställda. 9 av 10 anställda får tjänstepension. Tjänstepensionen bestäms av kollektivavtalet.
-
Premiepension: 2,5 procent av intjänad lön varje år, som staten sparar i fonder. Det går att själv välja vilka fonder premiepensionen ska sparas i.