Nato & Turkiet – Vad händer nu?
Sverige och Finland har enats med Turkiet och kan därmed ta ett ytterligare steg närmare ett Nato-medlemsskap. Men ännu är vi inte medlemmar. Så vad händer nu? Och vad innebär egentligen avtalet med Turkiet?
N u ska Nato ta fram underlag till alla medlemsländer angående hur Sverige och Finland lever upp till Natos krav. Natoländerna tar sedan, om de kommer överens, ett beslut om att “bjuda in” Sverige och Finland till Nato. Då blir Sverige och Finland s.k. “inbjudna medlemmar” vilket innebär att länderna kan ingå i alla Nato-möten men utan att ha rätten att rösta.
Sen är det upp till alla Nato-länders parlament att slutligen underteckna att Sverige och Finland kan bli fullvärdiga medlemmar. Då är det bara kvar för Finland och Sverige att underteckna de sista papprena och sen är man medlem i Nato!
Vad innebär avtalet med Turkiet?
Avtalet med Turkiet har ett antal huvudsakliga punkter. Det gäller bekämpning av terrorism, utlämning av personer kopplade till PKK/PYD, och upphävda vapensaktioner. Hela avtalet går att hitta här. Regeringen har varit tydlig med att enbart det undertecknade avtalet är det som gäller, och inte andra uppgifter som bland annat förekommer i viss media.
-
Bekämpning av terrorism
Sverige och Finland skriver på att fortsatt bekämpa terrorism så kraftfullt som möjligt.
Båda länderna förtydligar också att den av EU terrorstämplade organisationen PKK fortsatt ses som en terrororganisation.
Det kontroversiella här anses av vissa vara att Sverige och Finland också säger att ingen finansiering av YPG/PYD i Turkiet ska ske. Detta då Turkiet anser att dessa organisationer är kopplade till PKK. Vissa menar dock att finansiering av dessa grupper utanför Turkiet, i exempelvis Syrien, kan ske utan att det bryter mot avtalet.
-
Utlämning av personer
Turkiet vill ha ett antal personer utlämnade från Sverige då de anser att dessa är kopplade till terrorism. Det vissa anser vara problemet är att utlämnade av personer till en mycket auktoritär stat kan innebära stora risker för dessa personer som inte hade accepterats i Sverige. Vissa är också oroliga att en auktoritär stat har lättare att stämpla folk som terrorister, exempelvis politiska motståndare.
Avtalet säger att en utlämning kan ske men att det måste ske i enlighet med europeiska konventionen om utlämning. Den svenska regeringen har även varit tydlig med att detta ska ske i enlighet med svensk lagstiftning. Så var fallet även innan detta nya avtal med Turkiet.
-
Vapenexport
I och med att Turkiet nu blir Sveriges och Finlands allierade inom Nato så säger avtalet att ländernas regeringar ska kunna exportera vapen till Nato-allierade. I Sverige är det ISP, inspektionen för strategiska produkter, som kontrollerar och godkänner export av vapen till andra länder.
Det kontroversiella här anses vara att Sverige tycks lätta på restriktioner om att skicka vapen till Turkiet.