Tre retoriska fulknep som borde få dina varningsklockor att ringa
I nom politiken används många knep för att övertyga dig, vissa är mer ärliga än andra. Frihet har pratat med språkkonsulten Sara Gunnerud för att ta reda på mer. Här är hennes tre varningsklockor – fulknepen att akta sig för i den politiska debatten.
När man säger något om sig själv, men egentligen menar någon annan.
Exempel: När SD säger “Det Sverigevänliga partiet” så syftar det till att måla ut andra partier som Sverigefientliga utan att de säger det rakt ut. Alla förstår anklagelsen, men motståndaren kan inte bemöta den eftersom det står mellan raderna.
Metaforer är liknelser. De är enormt kraftfulla och ett viktigt sätt att kunna ta till sig kunskap, men kan lätt användas för att luras. Man kan få någon att tro att saker liknar varandra, utan att de gör det.
Exempel: När Moderaterna liknar lön vid trösklar. De säger att lönenivåerna skapar “höga trösklar” in på arbetsmarknaden så att det blir “svårt att ta sig in”. Genom att kalla lön för tröskel sätter sig bilden i huvudet att lönen automatiskt är ett hinder för att komma in. Men det behöver inte alls stämma med verkligheten.
Läs också:
-
Varför är politiker så jävla otydliga?
Nils Forsén
När politikern gör en koppling mellan din hjärtefråga och politikerns egna agenda. Fastän en koppling inte finns.
Exempel: När partier säger att “Om du vill ha jämställdhet i näringslivet måste vi ha vinst i välfärden, för det är bara så kvinnor kan driva företag”. Alla som vill ha jämställdhet måste verkligen inte vilja ha vinst i välfärden, men genom den falska kopplingen låter det som det.