
Opinion
Rikas barn har rätt till både bidrag och gratis skola

Så händer det igen. Röster höjs för att ”barnbidraget inte ska gå till de med rika föräldrar”. Igen? kanske du som läsare frågar dig. Ja, igen, säger jag. Då och då luftas frågan ur liberala byrålådor. Och så har det alltid varit.
I alla fall sedan slutet av 40-talet, då det allmänna barnbidraget infördes. Som bekant innebär bidraget att alla med barn får det. Samhället lägger ingen betydelse på din inkomst, som systemet gjorde dessförinnan. Detta allmänna barnbidrag är en väsentlig del av det som brukar kallas generell välfärd.
Lek dock med tanken att vi lyssnar till välfärdssabotörerna och slopar det allmänna barnbidraget till förmån för ett behovsprövat system. Vad skulle hända?
Det förespråkarna för behovsprövat barnbidrag föreslår är ett urholkat välfärdssystem
Sannolikt skulle återinförandet av ett behovsprövat system inte vara något som i slutändan gynnar någon alls — varken de med mer pengar i plånboken, eller de som har mindre. Systemet skulle riskera att förlora legitimitet. Varför ska du som höginkomsttagare betala mer för ett sämre system? Ett system som skulle kosta en massa pengar i onödig administration.
Vi behöver inte ens genomföra ett tankeexperiment. I många andra länder är barnbidraget just behovsprövat. Dessa länder har större ojämlikhet mellan människor än Sverige. Och det är inte mer konstigt eller dumt att de allra rikaste får barnbidrag än att de allra rikastes barn också har fri skollunch eller avgiftsfri grund- och gymnasieskola. Det förespråkarna för behovsprövat barnbidrag föreslår är ett urholkat välfärdssystem, som förlorar legitimitet, innehåll, och till slut hela sitt värde.
Den generella välfärdspolitiken har tjänat vårt samhälle väl. Den har givit alla barn, oavsett föräldrar, rätt till barnbidrag. Den har givit alla rätt till jobb och utbildning.
Den har skapat jämlikhet — och tillväxt.
Emil Nordfjell är ordförande för SSU Örnsköldsvik