Opinion
S förslag sätter inte asylrätten ur spel
För att både värna asylrätten och ge människor ett värdigt mottagande, måste EU få en gemensam asylpolitik och ländernas mottagande bli proportionerligt. Det skriver SSU:arna August Lundin och Pavlos Cavelier Bizas.
M igrationsfrågan rör upp mycket känslor och reaktioner just nu, med anledning av den migrationspolitiska kommitténs förhandlingar i riksdagen. Det är visserligen förståeligt eftersom det är en fråga som handlar om människors livsöden. Men även i migrationspolitiken måste vi klara av att tänka rationellt och långsiktigt. Låt oss hålla två tankar i huvudet samtidigt: att både ge människor på flykt skydd men samtidigt ge dem ett värdigt mottagande och en bra integration. Det förutsätter en reglerad migration.
Sverige är ett rikt land. Självklart ska vi ta vårt delansvar för hjälpa människor i nöd. Vi ska värna asylrättens princip om att människor på flykt ska få skydd. Vi har ett medmänskligt ansvar att ta vår del av ansvaret för att ta emot människor på flykt. Däremot kan vi inte vara ett av få länder i Europa som tar ett oproportionerligt stort ansvar per capita. Det är ovärdigt att lova människor ett fritt liv här om de fastnar i socioekonomisk utsatthet och hamnar i ett område där vård, skola och polis är på bristningsgränsen. Vi ska inte återgå till en situation som hösten 2015, då flyktingar inte fick tak över huvudet. Socialdemokratin har alltid till uppgift att bygga ett starkt och jämlikt samhälle. Det är i det ljuset vi måste se också migrationspolitiken.
Precis som Olof Palme skrev i en motion 1979 krävs det en reglerad invandringspolitik för att kombinera humanism med jämlikhet. Han skrev: “Det är alltfort Socialdemokraternas bestämda uppfattning att invandringen måste anpassas till samhällets möjligheter att ge invandrare arbete, bostad och social omvårdnad på samma villkor som den övriga befolkningen. Detta förutsätter en planerad invandringspolitik. En invandring utanför samhällets kontroll drabbar ytterst invandrarna själva.”
Tyvärr är det nuvarande asylsystemet inte särskilt rättvist eller jämlikt och ger inte förutsättningar för medlemsländerna i EU att planera mottagandet. Asylrätten ger varje människa rätt att söka asyl i det första europeiska land de kommer till. De allra flesta som sätter sig i livsfarliga gummibåtar över Medelhavet hamnar då i Italien eller Grekland. För att ta sig till länder längre bort – som Sverige, Tyskland och Danmark – behöver de oftare ha en hyfsat bra ekonomi sen tidigare. Vi har också sett hur en del länder aktivt sett till att människor på flykt inte söker asyl förrän de skickats vidare till ett annat land. Det blir ett spel där förloraren får ta hand om de som mest behöver hjälp.
"Socialdemokratin måste kämpa för att få till en EU-gemensam asylpolitik"
Sedan 2015 kan man inte nämna ordet “migration” utan att EU:s reptilhjärna vaknar och unionen börjar fungera som massa små länder istället för att agera gemensamt. Här ligger det faktiska grundproblemet: så länge asylpolitiken är varje enskilt lands ansvar kommer EU inte ta ansvar för den. Socialdemokratin måste kämpa för att få till en EU-gemensam asylpolitik. Det handlar inte om att hålla människor på flykt kvar i farliga länder eller att vi ska driva invandrarfientlig politik – det är precis tvärtom. När vi tvingar unionen att ta ansvar är det för att rädda människoliv – alla de människoliv Sverige ensamt inte kan rädda och alla de människoliv som europeiska länder annars väljer att inte rädda.
Socialdemokraternas förslag om ett riktmärke för Sveriges flyktingmottagande syftar till att vi ska ha som mål att välkomna människor på flykt proportionerligt i förhållande till hela EU:s flyktingmottagande. Ett riktmärke sätter inte asylrätten ur spel – överskrids riktmärket kommer fortsatt alla som har asylskäl och söker asyl beviljas asyl.
Inom ramarna för den parlamentariska migrationskommittén måste vi faktiskt kunna ta det andra statsbärande partiet Moderaterna i hand för att garantera en långsiktig migrationspolitik. Därefter måste vi rätta till systemet där felet sitter – i EU. Med ett europeiskt kvotflyktingsystem skulle vi kunna dela människor på flykt solidariskt mellan oss och då skulle vi kunna ha familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd som norm. Men det kräver att vi tar fighten inom EU.
Som statsminister Stefan Löfven sa det 2015:
”Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor.”
August Lundin, ordförande SSU Örnsköldsvik
Pavlos Cavelier Bizas, distriktsstyrelseledamot SSU Uppland
Du kanske också gillar
-
S har svikit hyresgästerna
Bjarne Snis Sigtryggsson
-
Samla massorna i pandemitid
Daniel Vencu Velasquez Castro
-
Lärarna kan påverka samhället på riktigt
Sanna Stenberg