S tio mest slitna floskler
22-24 mars har Socialdemokraterna partikongress i Örebro. Frihet var på plats för att fråga tio unga (och en riktigt känd veteran!) vilken som är den mest slitna floskeln i sosseland – och vad vi borde prata om istället.
D aniel Vencu Velasquez Castro, 24 år. Support och första ersättare i Stockholms delegation.
– ”Ordning och reda” – det har sagts av alla. Det kommer nya saker man blir trött på, som nu det historiska perspektivet som hela tiden tas upp i och med regeringsbildningen.
– Löfvens tal under kongressen var bra, men jag saknar att man vågar prata om klass och storstädernas problem. Man vågar inte prata om både landsbygd och storstad. Och ingen vågar heller prata om representation för då tycker man det blir identitetspolitik – men hur ser representationen egentligen ut i partiet?
Emil Nordfjell, 19 år. Jobbar i partikansliets digitala team.
– Jag kör på floskler hela tiden! Floskler är bra, de kan skapa stämning. Jag gillar de av typen ”plikt och samhälle”.
– Vi borde ha mer gröna floskler! I stil med ”gärna en medalj men först en rejäl pension” men med grönt tema.
Elin Kramer, 28 år. Kongressombud från Skåne, anställd inom facket och förtroendevald i LO.
– Programmet som är på kongressen handlar om facklig samverkan – och det pratas mycket om det men görs ingenting. Krafttag, det är en floskel!
– Vi måste få in de fackliga frågorna på den politiska agendan, och det är inte bara de fackliga som ska jobba för dessa frågor.
Sebastian Rasmusson, 16 år. Kongressombud från Västernorrland.
– ”Framtidspartiet”. För vi har så lågt stöd bland unga – vi borde vara ett framtidsparti, men just nu är vi inte det.
– Psykisk ohälsa och klimat, det är två ödesfrågor. Om vi inte löser klimatfrågan har vi inget att prata om efter det, det finns inga frågor på en obeboelig planet. Den psykiska ohälsan bland unga måste vi också prata mer om – det är det största lidandet för tusentals unga.
Erica Nådin, 24 år. Delegationsledare för Östergötland och riksdagsledamot.
– Spontant – ”Alla ska med”! Men den är ju fin också. ”Svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas” tycker jag är bra att vi pausade i valrörelsen. Den är för abstrakt, folk förstår inte vad vi vill med det.
– Det hållbara samhället och grön omställning. Vi var egentligen först med den frågan men det är ingen som fattar det. Nu håller tiden på att komma ikapp – vi kan inte inte prata om det längre.
Sofie Eriksson, 26 år. Kongressombud från Dalarna.
– ”Det här är riktig socialdemokratisk politik”. Alla säger det för att understryka det de själva tycker och använder det istället för ett argument.
– I mitt anförande under kongressen pratade jag om att vi borde rikta in oss på den rika eliten. Politiska förslag och reformer borde riktas dit så att de rika betalar mer och så att alla förstår att det är där pengarna finns.
Linus Glazelius, 28 år. Medfölj till utrikeshandelsminister Ann Linde och SSU:s kandidat i Europaparlamentsvalet.
– Det finns många att välja på. Det är mycket snack om jämlikhet men det möts inte upp med politiska förslag. Man behöver utmana mer i de frågorna.
– Hur man faktiskt tar tag i skolsegregationen. En del i det är SSU:s förslag om integrerande skolval, där man måste ta socioekonomisk bakgrund i beaktning i skolorna. I dag finns det inget som gör att det är en blandad sammansättning av klasser, något man har i flera andra länder.
Karina Cubilla, 29 år. Utställare för S-studenter, vice ordförande för Reformisterna och seminariedeltagare.
– Det finns så många floskler – vilken är värst..! ”Vi måste satsa på facklig politisk samverkan.” Det är som att prata om mindfullness – ingen vet vad det betyder.
– Förändring och konkreta förslag. Vi behöver vara mer hands on när det kommer till förslag och idéer.
Tuva Hedh, 17 år. Representant för SSU Kalmar län.
– Jag vill säga att vara ”sosse” – jag gillar det men det hör man hela tiden.
– I mina ögon: klimatet. Alla pratar om det på något sätt, men inget parti som sitter i riksdagen har tillräckligt bra politik för att rädda vår planet.
Munir Jaber, 29 år. Jobbar på LO Norge, är inbjuden till kongressen för att prata om AUF – norska motsvarigheten till SSU.
– Att man pratar om gemenskap och solidaritet, utan att förklara vad man menar med det. Vad betyder det för olika personer?
– Ge mening åt de orden! Det betyder att samhället ska ställa upp – du är inte ensam. Förklara innehållet i orden varje gång och börja om från noll när du träffar nya människor.
Göran Persson, 70 år, veteran.
– Det ska du inte fråga mig om! Vi har inga floskler. Det är ett skamligt borgerligt påhopp jag betackar mig för.
– ”Alla ska med” är ett utmärkt uttryck för att sammanfatta de utmaningar vi står inför. Det kanske är slitet men det som är kärt är ofta det.