Opinion
Skolvalet borde avskaffas
Vi behöver en jämlik skola som tar hänsyn till eleverna och inte till riskkapitalisterna, skriver socialdemokraten Lara Badinson.
” S-politiker lägger orimlig skuld på friskolor” skriver tre liberaler i en debattartikel på Svenska Dagbladet. Det är ett vanligt angrepp från borgerliga politiker. Men frågan om en jämlik skola handlar inte enbart om friskolor, det handlar om hela marknadsstyrningen av skolan.
I april tog regeringen emot utredningen om en jämlik skola. Utredningen var kritisk mot det fria skolvalet och visade exempel på hur det reproducerar ojämlikhet. Vi är skyldiga alla barn i Sverige en jämlik skolgång, annars misslyckas vi med att ge alla barn en stabil grund att stå på. Om borgerligheten fortsätter att sätta stopp för förslag som, med stöd bland forskarkåren, innebär att klyftorna minskar på lång sikt och att vi gör upp med skolsegregationen kommer det svenska klassamhället att cementeras.
Utredningen borde ha lagt fram ett skarpare förslag. Skolvalet borde tas bort och ersättas med ett likvärdigt system som utgår såväl från samhällsbehoven som elevernas behov. Det är alldeles uppenbart att vi behöver en jämlik skola som tar hänsyn till eleverna och inte till riskkapitalisterna. Det fria skolvalet har förlorat sitt värde när det enbart är en viss grupp i samhället som är fria att göra ett aktivt val.
"Folkvalda politiker lyssnar inte till forskningen"
När den fria marknaden tillåtits att relativt fritt expandera inom skolans värld har varje elev blivit sedd som en intäkt och inte ett barn som ska tillgodogöra sig rätten att utbilda sig. Det fria skolvalet tillåter föräldrar att fritt välja skola för sina barn. Forskning har visat att det oftast är högutbildade föräldrar som gör det aktiva valet åt sina barn medan lågutbildade föräldrar inte gör det. Det gör att de kommunala skolorna i högre utsträckning har arbetarbarn medan friskolorna får de mer socioekonomiskt starka grupperna. När borgerligheten menar på att det är en missvisande bild att högutbildade föräldrar väljer skola är det alarmerande hur lite forskningen spelar roll för borgerliga politiker.
Det är anmärkningsvärt att folkvalda politiker inte lyssnar till forskningen utan snarare vill tillgodose friskolornas behov. Då blir skolan aldrig ”likvärdig och kompensatorisk” som tydligt står i skollagen. Skolan blir en till instans där segregationen tillåts bre ut sig till förmån för riskkapitalisters särintressen.
För mig som socialdemokrat är det viktigaste elevernas rätt till en jämlik skolgång.
Lara Badinson, ersättare för S i utbildningsnämnden, Stockholm Stad
Du kanske också gillar
-
Fördöm polisens övervåld, S
Representanter från SSU, Kommunal, LO, PES, S-studenter och Unga Örnar
-
Kampen för en trygg arbetsmarknad fortsätter
August Lundin
-
Solidaritet inte självklart – rösta för en framtid för alla
Amanda Johannesson