Opinion
Släng alt-höger mottot ”backa aldrig” på historiens skräphög
Ernest Hemingway beskrev mod som ”grace under pressure” – värdighet under press. Idag hade en nutida författare kanske beskrivit mod som ”värdighet under stark press från en twittermobb” eller ”värdighet under ett sociala medier-drev fullt av medvetna missuppfattningar.”
M an kan i varje fall med ganska stor säkerhet säga att just ”grace under pressure” som fenomen drog sin sista suck under 2018. Med undantag för Parkland-ungdomarna och Greta Thunbergs lugna bemötande av arga vuxenmobbare såg man inte mycket av denna vara under året som gått. Istället lämnades plats åt politiker och opinionsbildare med ett helt annat förhållningssätt till hur man beter sig under press.
Ett förhållningssätt som kan sammanfattas med mindre värdighet och mer ”Batikhäxa!” ”Quisling!” och ”backa aldrig!”
Ett fenomen som däremot fick ökat utrymme under 2018 var ”kognitiv dissonans”. Det är vad som sker när människors värderingar går stick i stäv med deras beteende, och när de då antingen måste ändra på sina värderingar eller på sitt beteende om dessa ska överensstämma med varandra.
Kognitiv dissonans är ett begrepp hämtat ur psykologin och människor tenderar att uppleva obehag av denna typ av motstridighet. Instinktivt försöker vi skapa samstämmighet mellan våra värderingar och vårt beteende, och när fakta visar att dessa inte stämmer överens reagerar många av oss med att avfärda bevisen istället för att ändra på oss själva. Kognitiv dissonans leder till vad som kallas ”confirmation bias” – selektiv uppvärdering av just den information som bekräftar våra egna uppfattningar.
Sociala medier är ett utmärkt exempel på hur detta fungerar. Tweets blir virala succéer när en stor grupp verkligen håller med eller verkligen inte håller med. Resonemang som däremot fångar båda sidor av en komplex fråga når sällan ut.
Att vi tenderar att välja ut den information som rättfärdigar vårt beteende gör det naturligt för oss att aldrig ändra oss, att ”aldrig backa.” Att det är naturligt gör det dock inte mindre fel.
Faktum är att det kan förstöra liv. Tänk på folk vars hela raison d’etrea för deras närvaro på sociala medier verkar vara att starta drev. Swishjournalister som utropar att en rektor vill förbjuda Lucia fast det inte alls har hänt, instagramaktivister som kallar meningsmotståndare ”pedofilkramare” för att slippa argumentera för sina ståndpunkter, och twitterpolitiker som understödjer dem båda genom att göra ”backa aldrig” till något sorts stridsrop för 2018.
Alla ovan beskrivna får sina följare, sin status och ibland sin inkomst från att skriva saker som får deras läsare att känna att just deras position bekräftas. Eftersom människors instinkt att undvika kognitiv dissonans tydligen är starkare än deras vilja att reda ut fakta från fiktion.
Under 2019 kan vi förhoppningsvis se fram emot en revolution inom sociala medier, efter att människor tröttnat på onyanserade drev och folkvalda som skriker ”landsförrädare” till varandra och istället kommer kräva intellektuella resonemang och fördjupade, nyanserade diskussioner och…. nej, jag lyckades inte ens övertyga mig själv nu.
Jag vill dock skicka med tre viktiga saker att tänka på för allt socialt media-användande under 2019:
-
Alla som påstår att de aldrig låter sin konfirmationsbias stå i vägen för deras ofelbara logik är antagligen de som gör det mest av alla.
-
Gör ditt raison d’etrea på sociala medier till något du kan stå för även när de som betalar dig för dina åsikter i dag har försvunnit.
-
Backa ofta och gärna! Träning i rationella resonemang istället för att försvara din position är en bra sak, och alla sådana resonemang innebär förmågan att kunna ändra sig.
Happy Tweeting!