Opinion
Spelreklam urholkar ungdomars liv – inför nationellt förbud

I januari 2017 införde riksdagen på initiativ av regeringen ett krav om måttfullhet och ett förbud mot spelreklam riktad mot barn och ungdomar i lotterilagen. Trots detta ökar problemspelandet i åldersgruppen 18-24 år tydligt enligt undersökningar från Folkhälsomyndigheten. Vi unga blir överösta med spelreklam utan villkor. På väg till skolan. På väg till jobbet. På väg till träningen. De har fått en plats i vårt samhälle som inget annat. Våra offentliga platser ska inte agera plattform för spelbolagens beroendeframkallande psykologiska mekanismer. Därför bör spelreklam förbjudas, nu!
Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att spelmissbruket fördubblats senaste decenniet. I dag är omkring 45 000 personer fast i spelmissbruk, och omkring 170 000 anhöriga varav cirka hälften av de är barn drabbas. De som hamnat i en livskris och unga är de som riskerar att fastna i det mest beroendeframkallande av alla nätspel, det bekräftar Anders Håkansson till DN som är en av landets främsta experter på spelberoende inom reklam. Vi får inte tillåta spelreklamen urholka och avgöra våra ungdomars framtid.
Sverige ska inte vara det land som tillåter spelbolag tjäna pengar på människors och i synnerhet våra ungdomars beroenden
Spelmissbruk kan få katastrofala konsekvenser och leda till relationsproblem och ekonomiska problem som i sin tur kan förvärra psykisk ohälsa. Ungdomar är redan överrepresenterade bland befolkningen när det kommer till psykisk ohälsa, och deras spelmissbruk ökar tydligt. Spelberoendeexperten och psykologen Thomas Nilsson säger till SVT att självmordstankar och självmordsförsök är vanligare bland de som har problem med spel än vad det är bland narkomaner och alkoholister. Vi menar inte att spelreklamen är orsaken till psykisk ohälsa, men vill vi ta psykisk ohälsa på allvar då är ett spelreklamsförbud ett steg i rätt riktning.
För de mest utsatta finns det inget sätt att fly undan problemet. För Metro Mode berättar Youtubern Carl Déman att hans spelmissbruk började i 19 årsåldern. Han kommenterar det så här “Det förstörde mitt förhållande, min ekonomi, min vardag och mitt välmående”. Spelreklam når många i väldigt ung ålder och det är uppenbart att personer med spelproblem påverkas mest av spelreklamen, denna kan ge impulser som är svåra att motstå. Sverige ska inte vara det land som tillåter spelbolag tjäna pengar på människors och i synnerhet våra ungdomars beroenden och genom reklam locka ännu fler in i allvarligt spelberoende.
70 procent avdet svenska folket ställer sig positiva till ett förbud mot spelreklam enligt en Sifo-undersökning beställt av Skiftet. När samhället agerar bör politiken göra detsamma. I Sverige har vi redan reklamförbud mot alkohol och tobak. Nu är det hög tid för regeringen att ta hårda tag och få på plats ett nationellt förbud mot spelreklamen!
Esma Yagci, tillförordnad distriktsordförande SSU Stockholms län
Du kanske också gillar:
-
Ad-blocka gatorna!
William Skoglund, Uppsala
-
Vi kan befria oss från reklamen på sociala medier
Sofie Eriksson
-
Loot boxes gör gaming till ett lotteri
Love Isakson Svensén, journalist och fritidsgamer