
Opinion
Storbritannien kan ha en ny premiärminister på fredag

I morgon, den 12 december, är det nyval i Storbritannien. Oppositionspartiet Labour har en verklig chans att knipa premiärministerposten. Partiledaren Jeremy Corbyn skulle då få en chans att visa vad han går för. Även om de i en minoritetsregering inte skulle kunna genomföra hela partiprogrammet, skulle de antagligen kunna göra livet något enklare för de fyra miljoner britter som lever i fattigdom.
Labours nya manifest kallas ofta för radikalt. Men de flesta målsättningarna i programmet är knappast kontroversiella. Partiet vill kunna sänka priserna på tågbiljetter. De vill avskaffa avgifterna för universitetsstudier (som idag ligger på ungefär 100 000 kronor om året) och ge alla rätt till gratis tandvård. De vill att anställda ska ha makt att påverka sina arbetsplatser.
Partiet vill också få ned hemlösheten i Storbritannien till noll. De vill inte att någon ska behöva förlita sig på välgörenhet för att få mat. Användandet av så kallade ”food banks”, genom vilka de som inte själva har råd kan få mat, har ökat snabbt i Storbritannien de senaste åren. En undersökning från 2018 visade att så många som var fjortonde britt har tvingats hoppat över måltider eller behövt låna pengar för att ha råd med mat.
Men det tål att upprepas: en nollvision för hemlöshet, lägre tågbiljettspriser och att medborgarna ska ha råd att köpa mat är intuitiva politiska mål. Och Labour vågar prata om hur man praktiskt kan nå dem.
Labour vet också hur de ska nå den politiska målbilden. Medlen inbegriper bland annat beskattning av höginkomsttagare, en åternationalisering av tågindustrin och att ge fler anställda rätt att äga en tiondel av företagen de jobbar på. De två senare av dessa åtgärder har inte varit aktuella i den politiska diskussionen i något annat europeiskt land den senaste tiden. Men det tål att upprepas: en nollvision för hemlöshet, lägre tågbiljettspriser och att medborgarna ska ha råd att köpa mat är intuitiva politiska mål. Och Labour vågar prata om hur man praktiskt kan nå dem.
Planerna kan dessutom bli verklighet. I de senaste opinionsundersökningarna ligger Labour ungefär 10 procentenheter efter de konservativa. Det betyder att läget är lite bättre för Labour än vad det var vid samma tidpunkt i den brittiska valrörelsen 2017. Den gången överraskade Labour etablissemanget på valdagen genom att knipa hela 41 procent av rösterna. Det räckte dock inte till en majoritet i parlamentet, och de konservativa fortsatte att regera med stöd av det nordirländska konservativa partiet DUP.
Får partiet ett liknande uppsving denna gång kan resultatet bli ett så kallat ”hung parliament”, ett parlament där inget parti har egen majoritet. I en sådan situation har Labour stor chans på premiärministerposten. Det tredje största partiet, Liberaldemokraterna, har inte sagt vilka de kan tänkas stödja i ett sådant läge, men eftersom deras största valfråga varit att avbryta utträdet ur EU är chansen stor att de skulle välja Labour. Labour har lovat att förhandla fram ett nytt avtal om en närmare relation med EU efter brexit, och sedan låta medborgarna välja mellan det eller att stanna i EU genom en ny folkomröstning.
Corbyns starka stöd i de lägre åldersgrupperna kan leda till ett rejält uppsving i valresultatet.
Corbyn har dessutom ett hemligt vapen – unga väljare. För två veckor sedan gick den brittiska rapparen Stormzy gick ut med att han tänker rösta på Labour och uppmanade sina följare att registrera sig* som väljare. Antalet som registrerade sig ökade då plötsligt med 236 procent jämfört med dagen innan – och de flesta var unga. Corbyns starka stöd i de lägre åldersgrupperna kan leda till ett rejält uppsving i valresultatet.
Det är mycket möjligt att unga britter avgör valet på torsdag.
*I Storbritannien måste röstberättigade medborgare registrera sig innan varje val om de vill rösta, denna gång var sista dagen att göra det drygt två veckor innan valet.
Susanna Kierkegaard är politisk skribent som ofta skriver om politik i EU och Storbritannien. På hennes blogg kan du bland annat läsa hennes text Allt du behöver veta om valet i Storbritannien.
Du kanske också gillar:
-
Den nya nya vänstern är här
Håkan Bernhardsson, initiativtagare Momentum Sverige
-
Corbyn skrämmer – för att han kan göra skillnad
Susanna Kierkegaard
-
Nordirländare om Brexit: ”Det kommer bli som under konflikten.”
Mattias Lundblad och Johannes Frandsen