Opinion
Svenskt näringsliv vill göra Sverige otryggt
J ag trodde faktiskt aldrig att jag skulle få ett fast jobb. Definitivt inte ett före jag fyllde 40. Faktum är att ett fast jobb kändes så långt från min verklighet att jag aldrig riktigt förstod vad det innebar i praktiken.
Fasta arbetstider, var väl det mesta jag tänkte om saken. Det är ju skönt med lönen, att för en gångs skull veta hur mycket man kommer jobba ihop, men mer än så? Ingen aning.
Så stod jag plötsligt en dag på kontor med mitt livs första fasta tjänst och insåg hur mycket man saknar om man inte har en trygg anställning att gå till.
Som säkerhet när man blir sjuk till exempel. Garanterad föräldrapenning om man skulle vilja ha barn. Flera veckors semester – och inte bara betald sådan utan med semestertillägg som gör att du faktiskt tjänar mer, fastän du är ledig. Friskvårdsbidrag för att kunna gå på gymmet. Heltidslön som dessutom förhandlas upp varje år. Lediga dagar varje vecka. Möjlighet att planera sitt liv. Möjlighet att få banklån till ett riktigt hem (mvh Stockholm).
För vissa är sådana här saker självklara. För andra, precis som det var för mig en gång, är det någon sorts legend man knappt ens kan fantisera fram.
I Sverige brukar man prata om att sysselsättningsgraden ökar. Det betyder att allt fler har något att göra om dagarna. Men allt för få av dem har en fast anställning. Ett tryggt jobb. Med rättigheterna det trygga jobbet ger.
Svenskt Näringsliv vill att vi ska bli ännu färre.
Svenskt Näringsliv, en intresseförening för Sveriges arbetsgivare, vill att fler – inte färre – ska kunna sparkas fritt efter arbetsgivarnas vilja.
Svenskt Näringsliv, en intresseförening för Sveriges arbetsgivare, vill att fler – inte färre – ska kunna sparkas fritt efter arbetsgivarnas vilja. I praktiken skulle det avskaffa de fasta anställningarna, alltså tillsvidareanställningarna. Vem kan känna sig trygg då?
För ett företag är det logiskt att vilja kunna sparka och flytta om personal fritt efter eget huvud. Gick någon till facket (det vill säga till dem som ursprungligen fått fram koncept som semester, semesterlön, 40 timmars arbetsveckor osv)? Låter som en person som kommer bli jobbig. Blir du sjuk ofta? Låter som en vi inte vill ha. Ställer för mycket frågor? Nej tack.
Och bolagsägarna skrattar hela vägen till banken.
Det är faktiskt rätt lite begärt att delar av hens vinst också läggs på dem som i slutändan jobbar fram den. Det vill säga på alla anställda och på att vi ska ha vettig arbetsmiljö och trygg lön på kontot.
Du kanske också gillar:
-
Annie Lööf är en borgare i fårakläder
Redaktionen
-
”Trygga människor är toleranta”
Maja Stilling
-
Veckans Playtips: Nagelfixarna
Redaktionen