Åsikt
Ta plats i världen
V isst är det märkligt? Att din plats i världen skulle leda dig till att scrolla igenom just den här texten. Du hade kunnat vara var som helst annars och göra vad som helst annat, men så hamnade du här. Du hade kunnat rensa fisk under slavliknande förhållanden i Phuket. Eller sitta fast i ett flyktingläger som börjar brinna.
Hösten 2015 stod det “flyktingkris” och “systemkollaps” på löpsedlarna. Sverige tog emot 162 877 flyktingar, det högsta antalet någonsin och nästan dubbelt så många som året innan. Om orden refugees welcome och vi klarar det ropades i början av hösten, ekade de snart tomt för att sedan bytas ut mot det går inte och ordning och reda i migrationspolitiken. Svensk migrationspolitik lade sig på EU:s lägstanivå och Europas länder stod antingen handfallna eller avvisande inför de av migranter överfulla båtar som nådde stränderna vid Medelhavet.
Samma panikstämning är det inte längre. I Sverige. Men båtarna slutar inte komma för det. Den grekiska ön Lesbos hamnade i strålkastarljuset 2015, eftersom det var där många flyktingar hamnade när de tog sig till Europa. Situationen på ön är fortfarande kritisk. 7000 asylsökande är fast i läger som av den lokala borgmästaren jämförs med nazistiska koncentrationsläger.
Mångas förhoppningar står till EU. Samtidigt är EU i kris. Storbritannien lämnar unionen och medlemsländer som Polen och Ungern börjar vända demokratin ryggen. Hur ska en svag, svajig och spretig union kunna komma överens om en gemensam migrationspolitik och andra utmaningar som behöver internationellt samarbete?
Den absoluta majoriteten av världens flyktingar befinner sig dock utanför Europa. 2011 kom den arabiska våren till Syrien, men förvandlades till en tragedi som ännu inte fått sitt slut. Det bor nästan lika många flyktingar i grannlandet Libanon som i hela Europa. 67 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Det är det högsta antalet sedan andra världskriget. Utöver flyktingar rör sig ännu fler människor över nationsgränser i hopp om arbete, demokrati och välfärd. Andra gräver där de står.
Det är vad den här artikelserien handlar om. Vi tar avstamp i migration och rörelse mellan världens gränser. Vi utforskar olika människors olika platser i världen. Bibliotekarien från Syrien som flyttar mellan Norberg och Västerås. Politikern som förbereder sig inför det första demokratiska lokalvalet i Tunisien. Det två månader gamla barnet i flyktinglägret, som behöver medicin för sitt skadade hjärta.
Alla tar de plats i världen.