Skippa identitetspolitiken – vi måste utgå från klass (0)
Opinion
Skippa identitetspolitiken – vi måste utgå från klass
Hur borde socialdemokraterna förhålla sig till den så kallade identitetspolitiken? Bland annat SSU:s valanalys menade att frågan splittrade S vilket delvis kan förklara det historiskt dåliga valresultatet. Jonathan Brash och Joaquim Larsson delar den synen – och skriver om varför identitetspolitiken borde lämnas helt.
A tt som socialdemokrat påtala att all identitetspolitik är dålig är historielöst och enfaldigt. Vi är sprungna ur identitetspolitiken med identiteten arbetare som vår gemensamma nämnare. Vi har kämpat och högljutt agiterat för arbetares rättigheter sedan vi grundades och det ska vi fortsätta göra. I den agitationen, och i den breda folkrörelse vi behöver fortsätta sträva mot att vara, bör därför vår gemensamma nämnare rimligtvis vara klass och ingenting annat.
Detta är tyvärr inte alltid fallet hos den “breda vänstern” och detta gynnar borgerligheten. Låt oss förklara varför. Högerns mål är att splittra oss. För att skapa osämja vill borgerligheten att vi ska väga in andra aspekter i begreppet klass såsom etnicitet, religionstillhörighet, könstillhörighet med mera.
Att vi till synes är splittrade och väger in dessa andra faktorer i klassbegreppet kommer aldrig gynna vår sak, det får oss endast att framstå som en svag rörelse som är kluven och obeslutsam. Vi behöver en enad och stark vänster som går rakryggat framåt för att bekämpa borgerligheten.
Vi behöver en enad och stark vänster som går rakryggat framåt för att bekämpa borgerligheten.
Vi hyser inga illusioner om att kampen för diverse minoritetsgrupper inte bör vara prioriterad och vår intention är inte att förminska gruppers utsatthet, men vi tenderar i vissa situationer att agera som det vore den enda frågan av vikt. Det här skapar sprickor internt och det väcker även tvivel hos “vanligt folk”.
Inte minst hos den vanlige arbetaren som inte kommer bli mer mån om att rösta på Socialdemokraterna när vi stundtals har en agitation samt använder oss av begrepp som varken är förståeliga eller som går att relatera till – och som i än lägre omfattning går att identifiera sig med. Utgår vi från klass som gemensam nämnare blir vi skarpare, tydligare och stärker oss också internt i kampen mot borgerligheten.
Låt oss tala mer om storbankernas övervinster och mindre om hur många könstillhörigheter det finns. Låt oss tala mer om hur vi löser klimatkrisen och mindre om ursprungsland. Låt oss tala mer om hur vi ska minska inkomstklyftorna och mindre om religiös åskådning. Låt oss föra den talan tillsammans oavsett vilket kön vi har, oavsett vilket land vi kommer från och oavsett om vi är religiösa eller inte.
Låt oss tala mer om storbankernas övervinster och mindre om hur många könstillhörigheter det finns.
En samlad rörelse kommer kunna uträtta mer gott än en splittrad då vi är starkare tillsammans. Enligt Wikipedia är identitetspolitik ”politiska ställningstaganden som grundar sig på egenintressen och individernas egna sociala intressegrupper. Därigenom kan människors politiska åskådning gestaltas utifrån den identitet de tar sig som medlemmar av löst sammanhållna samhällsgrupper.”
Vi kan inte låta vår samhällsgrupp, arbetarklassen, vara löst sammanhållen. Låt den istället vara en fast sammansvetsad kraft som står starkt och stadigt och som går att lita på. Det tror vi är framtiden och därför är det vår fasta övertygelse att vi en gång för alla behöver skippa identitetspolitiken.
Jonathan Brash är medlem i Socialdemokraterna Nyköping, SSU Sörmland och S-studenter
Joaquim Larsson är medlem i Socialdemokraterna Jönköping, SSU Jönköpings län och ordförande för S-studenter i Jönköping
Det här är en debattext. Sugen på att svara författarna? Maila redaktion@frihet.se!