Opinion
Ensam är inte stark – mångdubbla EU:s forskningsbudget
V etenskap och forskning har varit en av de största källorna till utveckling, lycka och välstånd för människan. Den största källan till framgång i forskningsvärlden har i sin tur varit samarbete mellan länder. Det finns egentligen mycket få exempel på vetenskapliga genombrott som inte har föregåtts av att personer från olika länder har hjälpts åt. Historien har visat att när människor med olika härkomst förenas i sitt sökande efter kunskap möjliggörs underverk. Globalisering och vetenskaplig framgång har gått hand i hand under många år.
Därför blir jag som forskningsvän rädd när jag läser om hur högerextrema partier vinner mark över hela världen. Det är partier vars agenda är djup forskningsfientlig – de vill skada forskningen. Skälet till det är dels att det finns vetenskapliga sanningar som krockar med högerextremismens världsbild: det är därför som Donald Trump minskar anslagen till klimatforskning. Det är därför som Ungerns premiärminister, högerextremisten Viktor Orbán, motarbetar forskning om invandring, jämställdhet och minoriteters villkor.
Men den nationalistiska högerextremismen är även forskningsfientlig eftersom en grundpelare i dess ideologi är isolationismen, uppfattningen länder ska stänga in sig själva och stänga ut omvärlden. Den idén är livsfarlig för forskningen. Ensam är inte stark. Det är genom internationellt samarbete som vetenskap byggs upp.
Chockhöj forskningsanslagen så kraftigt att EU för alltid kommer inpräntas i världshistorien som en oövervinnerlig vetenskaplig supermakt!
Trots att vi lever i en tid med växande högernationalism står världens starkaste fundament för internationellt samarbete fortfarande starkt: Europeiska Unionen. Även om EU arbetar i motvind så finns där en kraftfull potential. Den forskningsverksamhet som EU stöttar kan utökas och högerextremismens samhällsvind kan motarbetas. Idag går omkring 7 procent av EU:s budget till forsknings- och utvecklingsprogram. Mångdubbla det! Chockhöj forskningsanslagen så kraftigt att EU för alltid kommer inpräntas i världshistorien som en oövervinnerlig vetenskaplig supermakt! Pengarna finns och kan med fördel tas från EU:s överfinansierade jordbruksstöd.
Jag vill se ett EU som skickar den första människan till Mars, som löser cancerns gåta, som listar ut mysteriet bakom kvantmekaniken, som finner en fossilfri lösning till världens energiproblem och som hittar ett sätt att rena världshaven från plast. Ett EU som inspirerar resten av världen att skjuta till pengar till jämställdhetsforskning och klimatforskning istället för att skära ner. Det är genom forskning som man på bästa sätt motarbetar idéer om att backa in i framtiden. Det är forskningen som driver samhället framåt.
I europaparlamentsvalet den 26 maj kan vi krossa högerextremismen. Utvecklingen kanske ser mörk ut, men den går att vända. Om Europas progressiva partier arbetar tillräckligt hårt kan vi få en majoritet i parlamentet. Därefter kan vi börja arbetet med att göra vår kontinent tryggare, friare och mer jämlik. Och om vi vinner valet bör det första vi gör vara att knäppa högerextremisterna på näsan och mycket kraftigt höja anslagen till den fria forskningen.
Sebastian Rasmusson är ordförande för SSU Härnösand.
Du kanske också gillar:
-
Kommer diktaturer ta över världen med robotteknik?
Susanna Kierkegaard
-
Hobbybiologerna på Twitter har fel om könsskillnader
Hanna Gustafsson
-
Sd och abortfrågan – alla motargument du behöver
Redaktion