Emma Knyckare: ”Jag försöker unna mig att inte vara samhällsförbättrande”
Emma Knyckare är komikern och programledaren som via en tweet plötsligt fann sig vara festivalgeneral över ett arrangemang som skakade om i jämställdhetsdebatten. Frihet har träffat henne och pratat om Statment, hennes två böcker och när hon har som allra roligast på jobbet.
I lobbyn på Scandic Haymarket spelas långsam jazz. Musiken och människornas sorl kämpar mot djupet i den lila heltäckningsmattan. Emma Knyckare slår sig ner i en av sofforna, lutar sig tillbaka och knäpper med jämna mellanrum med snusdosan hon har i knät.
Hon har många järn i elden. Förra året arrangerade hon Statment Festival vars blotta existens fyllde spaltmeter och tv-tablåer med diskussioner om separatism och lagläsningar. Fick man anordna en festival dit så kallade CIS-män inte var välkomna? För det var precis vad Emma Knyckare och de andra bakom Statement gjorde- med succéartat resultat. På Internationella kvinnodagen släpptes boken Patriarkatet får inte festa med oss, en bok om Statement. Knyckare visste tidigt att hon ville föreviga arbetet med festivalen, men slutprodukten blev mycket mer än ursprungstanken.
– Jag blev djupt imponerad över processen och ville att vi skulle göra en fotobok, så att projektet skulle dokumenteras på något sätt. Jag frågade Annika Berglund på Rockfoto om hon ville fota festivalen från uppbyggnad till riv. När vi pratade med förlaget, Teg Publishing, sa de ”men vänta, det är så mycket mer än ett minnesmärke – det borde finnas texter också” säger Emma Knyckare och fortsätter:
– Så boken blev som ett Kinder-ägg, i tre delar. Minnesmärket – dokumentationen av det ändå historiska året vi var med om där Statement festival var en liten del – ett manifest och en tipsbok, ”så här kan du göra projekt”. Det var så mycket vi ville förvalta.
Hon får ett ex av boken i handen, en tung coffee table-bok med glansiga sidor, som hon förtjust bläddrar i. Där varvas foton från festivalen med texter om Statment skrivna av henne och de andra i ledningsgruppen. Att skriva texterna blev som en chans att smälta vad hon och de andra bakom festivalen varit med om, säger hon. Åren 2017-2018 var omvälvande på flera sätt, inte minst genom det genomslag jämställdhetsdebatten fick genom Metoo.
– Det var väldigt gött att bearbeta processen lite grann. Och att få berätta vår historia, den som var behind the scenes. Jag ville bjussa på det. Framför allt för folk som vill göra projekt, göra roliga saker eller hålla på med aktivism, då kändes det kul att berätta vad som hände – inte bara det som syntes utåt.
Emma Knyckare har nära till skratt, hennes karaktäristiska djupa smilgrop visar sig ofta. Det märks att hon har fått prata om Statement både en och två gånger mer än vad vem som helst skulle stå ut med utan att bli galen, men också att hon brinner för ämnet. När hon ska beskriva känslan för Statment nästan ett år senare är det en sak som särskilt har stannat kvar.
– Det uppstod en härlig grej som är svår att sätta fingret på, när människor som annars inte är normen fick vara det för första gången. Maxida Märak beskrev det väldigt bra: att det var som att upptäcka en ny färg. Den biten hade jag inte alls med mig under hela projektet, och nu har den blivit nästan det viktigaste.
Statement har varit festival, dokumenterats i en bok – och nu drar den ut på turné. En klubbturné med fyra stopp i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå där komiker, DJ:s och artister kommer föra Statments tanke ut på vägarna börjar i september.
– ”Fixar vi att göra det här, på samma villkor, på lika kort tid?” Nä, då gör vi FYRA festivaler istället – det är ju dumt, säger Emma Knyckare och skrattar.
– Men det är ganska skönt att åka på klubbturné för då behöver vi liksom inte återuppfinna hjulet. Nu är vi på ställen där det finns infrastruktur, typ el och vatten – ganska skönt.
Och tanken är att även klubbturnén ska vara fri från CIS-män?
– Ja men då säger vi såhär då: att vi fortsätter att arrangera för kvinnor, icke-binära och transpersoner, säger Emma Knyckare och ler under lugg.
Men alla var inte nöjda med en festival som betackade sig för CIS-män. Statement fälldes av Diskrimineringsombudsmannen för att i sin marknadsföring inte välkomnat alla: men då ingen hindrades från att komma in fälldes festivalen inte för diskriminering mot enskild. Emma Knyckare säger att beslutet var väntat.
– Vi jobbade hela året med hur vi skulle komma runt diskrimineringslagen, istället för att försöka ändra den. Sen så kom domen och då var vi inte förvånade, för lagen är ju svart och vit. Men nu i efterhand tänker jag – är det inte något som är fel då, om tre killars rätt att se alla Loreens konserter går före 10 000 människors säkerhet? Då är det ju någon bugg i systemet. Det är väl det som man på högre instans kanske måste jobba med, en normförändring – som i den nya samtyckeslagen.
Samma dag som intervjun äger rum går Uppsala Reggae Festival ut med att de bara kommer ha kvinnor i sin line-up 2019. Emma Knyckare ler när hon får höra det och berättar att RFSU tillsammans med Svenskt Live ska starta en organisation som ska jobba mot sexuellt våld på festivaler. Det, samt det internationella intresset för Statement Festival och en mängd andra feministiska festivaler som genomfördes förra året, är några av de arv hon vet att Statement lämnar efter sig.
Emma Knyckare är komiker, men I Patriarkatet får inte festa med oss beskriver hon hur hon under året hon höll på med Statement blev mer sedd som opinionsbildare, trots att hon aktivt höll sig borta från att debattera ämnet i media. Hon tror att det finns krav på kvinnor i offentligheten att prata om sin egen roll – och samhället – som män slipper.
– Jag kommer ihåg att jag för några år sedan hela tiden var tvungen att skriva debattartiklar om hur det är att vara tjej och hålla på med humor – det behövs inte längre för nu finns det fler kvinnliga komiker. Som kvinna måste man vara samhällsförbättrare på något sätt. Och det känns som att det är fult att säga ”jag vill bara göra skämt”, men nu försöker jag unna mig att inte vara samhällsförbättrande när jag skriver. Och det är det som jag tycker är så gött med att vara ute med den här mamma-showen, att det bara är trams och skoj, säger hon.
”Den här mamma-showen” är föreställningen Årets Mama, som Emma Knyckare turnerat med i höstas med nypremiär i år. Den baseras på Emma Knyckares bok Hit med flaskan som kom förra året och som handlar om den smått traumatiska upplevelsen det var för henne att bli mamma till Maggan, i dag tre och ett halvt.
– Föreställningen är, precis som boken, väldigt mycket relationsfokuserad, för det var det som förvånade mig mest – hela jämställdhetsbiten. Det var ingen som sa vad som händer med föräldrarnas relation när det plötsligt kommer någon annan som blir nummer ett.
Varför ville du skriva en bok om föräldraskapet till att börja med?
– Jag kände att jag verkligen ville bidra med att skriva någonting som inte var pekpinnigt eller rosaskimrande och som var framförallt roligt och ärligt. Jag fick frågan från Brombergs som ville göra en antologi där kvinnor skrev sina berättelser om att bli förälder för de tyckte att det saknades en sån bok. Jag skickade in en text men då ringde förlaget tillbaka och frågade om vi inte skulle testa att göra en full-längdare, säger Emma Knyckare. Hon berättar att hennes förläggare ibland ville dra i handbromsen i vissa magstarka kapitel, men att hon stod på sig: det skulle vara ärligt.
– Och det blev mycket ärligare, mycket mer personligt än jag hade tänkt. Jag har skrivit skämt i tio år men nu fick jag lära mig att skriva på ett annat sätt. Det var kul – jag har liksom skrivit mycket krönikor men inte mer än så – och nu kunde inte allt sluta med en punch line. Då fick jag lägga undan dem, men det var därför det blev en föreställning också: jag hade så mycket skämt, säger hon och skrattar.
Emma Knyckare har som sagt mycket att göra: förutom nya boken, klubbturnén och föreställningen Årets Mama har hon också en del nya projekt på gång. Hon säger att hon nu är på en plats där hon väljer bort situationer där hon inte är önskvärd, som att vara kvällens överraskning på firmafester. Nu väljer hon i så stor mån det går att vara där hon trivs.
Med en sån bred arbetsbeskrivning – när har du roligast på jobbet?
– Jag tror att jag har som roligast när jag sitter med min kompis Ina (Lundström, reds anmärkning) som också är komiker, och vi spånar skämt tillsammans inför vår klubb Klubb Hybris i Göteborg – det är världens minsta, det får plats hundra personer i en råsunkig källare. Att sitta och skriva skämt på dagen och sen gå upp på sin egen klubb och få skoja – det tycker jag är väldigt väldigt roligt.
Vi avslutar intervjun och går ut i den varma marssolen. Emma Knyckare hoppar utan en tillstymmelse till tvekan upp bland statyerna utanför Konserthuset för en fotosession. Snart ska hon vidare, innan gigget som konfrencier ska hon på möte för att diskutera den eventuella tillblivelsen av en podd.
Men först måste hon gå och köpa mer snus.
EMMA KNYCKARE
Stå upp-komiker, programledare och festivalarrangör. Har bland annat medverkat i flera program i P3, som Morgonpasset, Tankesmedjan och egna programmet Knyckare i P3, och i TV-program som Extra! Extra!.
2018 anordnade hon festivalen Statment Festival, som riktade sig enbart till kvinnor, icke-binära och transpersoner, som en reaktion på rapporteringen om övergrepp på festivaler.
Emma Knyckare är just nu aktuell med boken om Statement Festival – Patriarkatet får inte festa med oss– en klubbturné med Statement samt föreställningen Årets Mama.
Vill du vinna ett signerat ex av Emma Knyckares bok Patriarkatet får inte festa med oss? Kolla in Frihet på sociala medier – där kommer det också komma ut extramaterial från intervjun!
Du kanske också gillar:
-
Femton feministiska kulturtips inför Internationella kvinnodagen
Redaktionen
-
Öppet brev till kvinnomisshandlaren Carl Adam Tillberg
Lotta Ilona Häyrynen
-
Halva Stockholm är faktiskt vårt
Unga S-kvinnor Rebella