EU:s fem märkligaste politiker
De sitter där nere i Bryssel av olika anledningar. Många för att de är duktiga politiker och faktiskt kan göra stor skillnad genom Europaparlamentet. Andra för att partierna mest vill slippa dem på hemmaplan.
I nför EU-valet den 26 maj har Frihet sammanställt en lista över några udda figurer som präglat Europaparlamentet den senaste mandatperioden – på gott och ont.
Luke ”Ming” Flanagan – knarkaktivist döpt efter en seriefigur
Ålder: 47
Nationalitet: Irland
Europaparlamentariker: 2014-2019
Politisk tillhörighet: Tillhör inget parti men är med i vänstergruppen.
Engagemang: EU:s jordbrukspolitik.
Luke Flanagan gav sig in i politiken vid 25 års ålder, med målet att legalisera cannabis på Irland – och att slå sin hyresvärd, som också kandiderade i valet.
Flanagan fick bara 500 röster den gången, men sedan dess har det gått uppåt.
På Flanagans CV finns lite av varje. Han har suttit i fängelse 15 dagar för nedskräpning. 2001 skapade Flanagan rubriker när han skickade 200 cannabiscigaretter till ledamöter av det irländska parlamentet. Han har själv fått böter för cannabisinnehav flera gånger – som han oftast vägrat betala.
Protesterna blev mindre effektfulla när det kom fram att hans pappa börjat betala böterna åt honom, mot hans vilja.
Flanagan kallar sig ”Ming the Merciless” efter en seriefigur vars frisyr han länge imiterade: rakat huvud, polisonger och långt skägg. Numera har Luke ”Ming” Flanagan långt hår både ovanpå huvudet och på hakan, men namnet hänger kvar och står till och med på Europaparlamentets officiella hemsida.
Elmar Brok – tysk veteran med smak för self care
Ålder: 73
Nationalitet: Tyskland
Europaparlamentariker: 1980-2019
Politisk tillhörighet: Kristdemokrat
Engagemang: EU:s utrikespolitik.
Den mustaschprydde tysken Elmar Brok har hängt med ett tag. Faktum är att han har suttit i Europaparlamentet sedan 1980. Med det i åtanke är det begripligt om han börjar tröttna.
Brok har fått kritik för att ofta somna till på möten och till och med när han deltar i panelsamtal. På det svarar veteranen att “det är inte sömn, det är ’self-care’”.
Inför årets val blev Brok bortpetad från det tyska kristdemokratiska partiets lista. Det blir slutet på en era. Men kanske blir det skönt för Brok med lite semester.
Martina Anderson – terroristen som satt fängslad i 13 år
Ålder: 57
Nationalitet: Nordirland (Storbritannien)
Europaparlamentariker: 2012-2019
Politisk tillhörighet: Sinn Fein, ingår i parlamentets vänstergrupp
Engagemang: Demokrati och miljöfrågor.
Martina Anderson spenderade 13 år som högsäkerhetsfånge i brittiskt fängelse. Hon greps 1982 och dömdes till livstid för att ha förberett ett bombdåd i England.
När Anderson greps plockade polisen också in mannen som genom att spränga ett hotell i Brighton nästan dödat Margret Thatcher.
Anderson kommer från brittiska Nordirland och växte upp under kriget mellan protestanter och katoliker på ön. Som ung gick hon med i den Irländska republikanska armén, en beväpnad vänstergrupp som genomförde terrordåd med målet att göra Nordirland till en del av Irland. Anderson släpptes efter 13 år i fängelse när fredsavtalet skrevs under på ön 1998. Sedan 2012 sitter hon i Europaparlamentet. I valet 2014 fick hon flest personkryss av alla kandidater från Nordirland.
I dag ses Martina Anderson av många som en symbol för freden på ön.
Adam Szejnfeld – photoshopproffs med talang för massmejl
Ålder: 60
Nationalitet: Polen
Europaparlamentariker: 2014-2019
Politisk tillhörighet: Liberalkonservativ, sitter i konservativa gruppen EPP
Engagemang: EU:s handelspolitik.
Påsk, jul eller nyår – vid varje högtid får omkring tio tusen personer som jobbar i Europaparlamentet ett glädjande pling i mejlkorgen. Den liberalkonservativa polska politikern Adam Szejnfeld har för vana att skicka ut digitala vykortshälsningar till alla sina kollegor.
Oftast består bilderna av en säsongsanpassad bakgrund, till hälften täckt av en snett inklippt Szejnfeld själv. Har mottagaren tur kompletteras fotot med en lyckönskning.
Frihet har tagit del av hans senaste verk:
Janusz Korwin-Mikke – förintelseförnekaren som åt upp brev från Skatteverket
Ålder: 76
Nationalitet: Polen
Europaparlamentariker: 2014-2018
Politisk tillhörighet: Grupplös. Tillhör egenstartat libertarianskt parti.
Engagemang: EU:s utrikespolitik.
Janusz Korwin-Mikke började sin politiska bana som antikommunist i Polen under sovjettiden. Han är hårdför libertarian och tycker att medborgarna ska få göra precis som de vill – till exempel köpa arsenik, köra utan bilbälte och vara våldsamma. Staten ska inte lägga sig i.
Korwin-Mikke protesterade en gång mot höga polska skatter genom att äta upp sin skatteåterbäring. Ja, han tuggade i sig pappret. I Korwin-Mikkes idealsamhälle får medborgarna inga bidrag. Och om någon skulle ta saken i egna händer och till exempel ge pengar till en arbetslös person ”borde han få sin hand avhuggen eftersom han förstör folkets moral”, tycker Korwin-Mikke.
Kvinnor har han inte mycket till övers för. Det är helt rätt att kvinnor tjänar mindre än män, tycker den polska politikern, eftersom de är ”mindre, svagare och mindre intelligenta” än män.
Korwin-Mikke har också en teori om varför kvinnor har blivit så frigjorda på sistone. Enligt honom handlar det om en effekt av preventivmedel – tidigare har kvinnornas personligheter påverkats av sperman från män de haft sex med, brukar Korwin-Mikke förklara i saklig ton för journalister.
Och just det – Janusz Korwin-Mikke misstänker också att Adolf Hitler inte kände till förintelsen.
Om det är till någon tröst, slutade Korwin-Mikke som europaparlamentariker förra året och kommer inte kunna bli omvald.
Susanna Kierkegaard är frilansskribent och expert på EU-frågor.
Illustrationer av Lotta Ilona Häyrynen @ Frihets redaktion
Du kanske också gillar
-
EU-throwback: 70 år av union
Redaktionen
-
EM i hyckleri – Frihet listar tre starka kandidater
Redaktionen
-
Hela Game of Thrones – i klassiska memes
Redaktion