Femton feministiska kulturtips inför Internationella kvinnodagen
Förutom att demonstrera eller skänka en slant till till exempel en kvinnojour vill Frihet slå ett slag för att uppmärksamma Internationella kvinnodagen genom kulturen. Här kommer femton tips på vad du kan läsa, lyssna och uppleva med brudar i centrum!
1 En kvinna bland män (Film)
Den åttonde mars har filmen En kvinna bland män biopremiär i Sverige. Filmen baseras på den sanna historien om Ruth Bader Ginsburg som förra året firade 25 år som domare i amerikanska Högsta domstolen. Hon fick som ung småbarnsmamma kämpa för att tas på allvar som advokat och i sin roll som jurist har hon kämpat för frågor som rör kvinnor och jämställdhet. Hon lärde sig dessutom svenska (!) för att kunna medförfatta en bok om den juridiska proceduren i Sverige.
2. Helig Moder (Album)
I februari kom Silvana Imams tredje album Helig moder som hyllats av kritikerna. I Helig moder har Imam mognat som artist samtidigt som hon inte kompromissar med sitt eget sound och gör snygga samarbeten med bland andra Fricky. Med träffsäkra beats och ärliga texter ber Silvana Imam helt enkelt de som står i hennes väg att flytta på sig – vilket de nog gör bäst i att göra.
3. Stockholms Kvinnohistoriska (Museum)
Första mars i år öppnade det innovativa museet Stockholms Kvinnohistoriska – ett museum utan egen permanent byggnad. Istället hålls utställningar, samtal, vandringar med mera på olika ställen runt om i Stockholm. Invigningen av museet pågår hela mars månad och bland programpunkterna hittar du allt från visningar av kvinnligt mode från 50-talet till samtal om vit feminism och föreläsningar om änglamakerskor. Här kan du läsa mer om aktuella aktiviteter och Stockholms Kvinnohistoriskas arbete.
4. 24 timmar svart kvinna (Teater)
När boken Svart kvinna, med berättelser från Instagram-kontot med samma namn, kom ut 2015 var det startskottet för en omskakande debatt om svarta kvinnors villkor i Sverige. Bakom kontot stod kommunikatören Fanna Ndow Norrby som också var redaktör för boken – som nu blir pjäs. Föreställningen 24 timmar svart kvinna sätts upp av Riksteatern och kommer att turnera runt om i Sverige i vår. På riksteatern.se ser du när 24 timmar svart kvinna spelas nära dig.
5. Feministfällan (Facklitteratur)
Är feminism någonting för alla? Är det bra att stora företag producerar t-shirtar det står 5inist på? Och vinner eller förlorarar kampen på att Ulf Kristersson ”allt oftare” kallar sig feminist? Boken Feministfällan handlar om precis det den heter – vilka fällor dagens feminism, och feminister, kan hamna i. På ett lättillgängligt sätt guidar debattören Nina Åkestam läsaren genom vilka utmaningar rörelsen har och hur vi ska försöka möta dem.
6. Female Friday (Stand-up)
I vår bjuder Stockholm Comedy Club in till Female Friday, kvällar med bara kvinnliga komiker på scen. Kan diskuteras om det är deppigt eller inte med den typen av seperatism (tjejerna skulle ju kunna få mer utrymme vanliga stå-upp-kvällar?) men på Female Friday får du en chans att se både etablerade och nya kvinnliga komiker-stjärnor få fritt spelrum. Här hittar du biljetter till Female Friday (alla är välkomna som publik).
7. Kunskapens Frukt (Seriealbum)
Allkonstnären och serietecknaren Liv Strömquist låter inget komma undan hennes vassa penna och i Kunskapens frukt utforskar Strömquist det kvinnliga könsorganet. Där kan du bland annat läsa om män som har varit lite för intresserade av the buisness down there och om varför de vanligaste orden i mensskyddsreklam är ”fräsch” och ”trygg”.
8. Flykten från Saudiarabien (Dokumentär)
18-åringen Rahaf Mohammed Al Qunun blev en världsnyhet när hon barrikerade sig på ett hotellrum i Thailand. Via sociala medier kunde hon berätta hur hon flytt från sin familj i Saudiarabien – och nu ville söka asyl utomlands. I dokumentären Flykten från Saudiarabien får du hela historien och insyn i många kvinnors tillvaro i Saudiarabien. Flykten från Saudiarabien hittar du på SVT Play, där även dokumentären Flykten från Dubai på samma tema finns.
9. Postpatriarkatet (Podd)
I podden Postpatriarkatet diskuterar feministprofilen Natashja”Lady Dahmer” Blomberg allehanda spörsmål tillsammans med inbjudna röster. Ämnena blandas friskt men handlar ofta om vad som händer inom den feministiska rörelsen ochom samhällets ideal. I en tid där de flesta förknippar influencers med någon som försöker sälja på en grejer kan det vara uppfriskande med en person som främst vill diskutera och utbilda. Postpatriarkatet hittar du där poddar finns, bland annat här.
10. A Handmaid’s Tale (TV-serie)
Dystopiska teve-serien A Handmaid’s Tale hamnade precis rätt i tiden när den hade premiär 2017, med debatt om bland annat aborträtt som följd. Berättelsen kretsar kring June som lever i ett framtida USA där en religiös rörelse har tagit över efter en samhällsskollaps. Fertila kvinnor hålls som sexslavar för att föda barn åt infertila rika och de som inte följer rikets hårda lagar skickas till koncentrationsläger. Margret Atwoods bok med samma namn är förlaga till serien och motsvarar ungefär den första säsongen. De två första säsongerna av A Handmaid’s Tale finns på HBO och den tredje säsongen har premiär den sjätte juni 2019.
11. Here (Konstutställning)
På Göteborgs konsthall visas utställningen Here av Phoebe Boswell fram till den 14 april. Boswell är född i Kenya, uppvuxen i mellanöstern och bor i dag i London. I sitt konstnärskap berör hon frågor som tillhörighet, segregation och representationen av svarta kroppar i dagens samhälle. Läs mer om utställningen här.
12. Horizon Zero Dawn (TV-spel)
I Horizon Zero Dawn för Playstation 4 spelar du som jägaren Aloy som lever i en post-apokalyptisk värld befolkad av robotdinosaurier. Kvinnor får ofta inte ta särskilt stor plats i stora spelproduktioner som denna men här är huvudpersonen kvinna och den värld hon lever i styrs av ett matriarkat. Spelet har även fått lovord för sin vackra grafik och gedigna story-line.
13. Historiskan (Magasin)
Tidningen Historiskan började ges ut 2015 och handlar om historiens alla kvinnor, både som individer och i större sammanhang. I Historiskan varvas fascinerande personporträtt (som det om fysikern Lise Meitner, banbrytande för kunskapen om kärnklyvning) till reportage om kafferepets betydelse som eget rum för kvinnor eller tatueringens historia ur ett kvinnligt perspektiv. Historiskan finns där tidningar säljs eller på historiskan.se.
14. Bögtjejen (Biografi)
Hur är det att växa upp som transperson? I biografin Bögtjejen berättar Aleksa Lundberg om sin barndom som genomsyrades av känslan av att utsidan inte matchade insidan. Lundberg är i dag skådespelare, dramatiker och debattör och en stark röst för transpersoners rättigheter.
15. Gå med i ett kulturcommunity för tjejer/ickebinära
I forum särskilt för tjejer och ickebinära hittar många en frihet att uttrycka sig. Kanske kan du gå med i en bok- eller teve-seriecirkel eller joina ett community på sociala medier där det är icke-killar som run the show?
Och om du är CIS-kille? Fråga tjejer eller ickebinära i din närhet vilken kultur som har betytt mycket för dem! Du kan också se över din egen kulturkonsumtion: är det bara dudes i din bokhylla? Endast män i dina musiklistor? Klarar ingen av filmerna du ser Bechdel-testet? Fundera på varför och försök bredda nästa gång du kulturkonsumerar.
Du kanske också gillar:
-
Hobbybiologerna på Twitter har fel om könsskillnader
Hanna Gustafsson
-
Vad finns där ens att behaga?
Lotta Ilona Häyrynen
-
Män med makt vet om att de är attraktiva
Kata Nilsson