Partierna prioriterar inte arbetare till riksdagen
A rbetare utgör närmare 30 procent av befolkningen i arbetsför ålder. Men bland toppkandidaterna till Riksdagen syns det inte. Frihet har granskat hur det ser ut bland partiernas toppnamn till riksdagen över hela Sverige.
Partierna slåss gärna om vem som talar för Sveriges arbetare. Socialdemokraterna skriver Arbetarepartiet-Socialdemokraterna på sina valsedlar, Moderaterna har kallat sig för ”det nya arbetarpartiet” och Sverigedemokraterna pratar ofta om att de tagit över Socialdemokraternas roll som arbetareparti på riksdagslistan.
Vi ville veta hur det ser ut i praktiken. I vilken utsträckning lyfter partierna människor från ett LO-yrke? Hur ser det ut på riksdagslistorna?
Vår granskning visar att det mest bara är snack från de flesta. Sammantaget utgör arbetare mindre än 10% av de tio högst placerade kandidaterna på partiernas valsedlar. Skillnaden är däremot stor mellan partier.
Bäst på att representera arbetare är Socialdemokraterna, 24% av deras toppkandidater har ett arbetaryrke. Vänsterpartiet ligger tätt efter med 20 % på sina listor.
SD, som numera har näst störst stöd bland arbetarväljare har bara 13%. Efter dem blir det extremt skralt.
Lägst antal arbetare har Kristdemokraterna med endast 1 % och därefter kommer Moderaterna med 2 %.
Vi pratade med företrädare inom fackförbunden för att höra deras reaktioner på partiernas valsedlar.
Mikael Johansson, förbundsordförande för LO-facket Målarna är inte förvånad över att arbetare är underrepresenterade. Han upplever att LO-medlemmar över tid har tappat i politiskt inflytande.
-Tanken har ju varit att våra beslutande församlingar ska gestalta hur valmanskåren ser ut
Elsa Alm, LOs ungsekreterare, är inte imponerad.
– Det är för jävligt att arbetare är underrepresenterade i politiken.
Hon menar att det märks på politiken som förs vilka intressen man representerar.
– Jag tror inte det är en slump att partier som också driver på för sänkt A-kassa, sänkta ingångslöner, sämre anställningstrygghet, också är de partier som saknar representanter som vet hur det faktiskt är att jobba inom ett arbetaryrke i Sverige.
Om sammanställningen:
På de flesta listorna har partierna angivit vad kandidaterna har för yrke. Om kandidaten tillhör ett yrke som ligger inom LO-kollektivets avtalsområde är de inräknade som arbetare. Ibland står nuvarande heltidspolitiker som sitt uppdrag, då har de inte räknats med, ibland står de som yrket de hade innan uppdraget, i det fallet har de räknats med.
Sverigedemokraterna och kristdemokraterna har ett par namn som förekommer på flera listor, då statistiken utgår från topp 10 på varje lokal lista har ett par kandidater räknats in flera gånger.
På vissa listor saknas uppgift om yrke, i de fallen har partierna lokalt kontaktats för en komplettering. När det inte gått att fått tag på berörda lokala parti är de listorna borträknade för procentsatserna.