Opinion
Psykisk ohälsa växer – sänk högkostnadsskyddet för unga
A llt fler unga lider av psykisk ohälsa. Enligt Socialstyrelsen har andelen personer mellan 10-17 år som känner ängslan, oro och ångest ökat med 100 procent. I åldersgruppen 18-24 år är ökningen nästan 70 procent.
Om inte den psykiska ohälsan redan är ett av våra största samhällsproblem så kommer det definitivt att vara det i framtiden. Debatten ska självklart handla om varför ökningen sker. Men framförallt bör debatten fokusera på hur vi kan förhindra psykisk ohälsa bland unga, samt underlätta vardagen för dem som redan drabbats.
För att klara av vardagen är det allt fler unga som använder sig av läkemedel såsom antidepressiva, antipsykotiska, ångestdämpande och sömnmedel. De allra flesta läkemedel blir idag subventionerade av staten, alltså det som kallas högkostnadsskydd.
Högkostnadsskyddet finns av en enkel anledning: att de som är i behov av vård och läkemedel ska få tillgång till den vård de behöver, oavsett ekonomiska förutsättningar. Fram tills du är 18 år gammal är alla receptbelagda läkemedel gratis. Efter det betalar du högst 2250 kronor per år.
Högkostnadsskydd är bra, men 2 250 kr är en hög summa, till exempel för många studenter.
Läkemedel såsom antidepressiva är inte något som endast tas i perioder, många tar antidepressiva livet ut. Det betyder också att kostnaderna kan stiga ganska högt under ett år. Trots att läkemedlen blir billigare tack vare högkostnadsskyddet så är det fortfarande en väldigt stor kostnad för en av vår tids mest ekonomiskt utsatta grupper – unga.
En sänkt gräns i högkostnadsskyddet för alla i åldern 18-24 år skulle innebära att fler unga med psykiska symptom skulle få lite pengar över. Fler skulle kunna få råd med ett medlemskap i den lokala idrottsklubben, en fika på stan med sitt kompisgäng eller möjligheten att spara undan några kronor varje månad.
Även om målet är att förebygga psykisk ohälsa, finns det unga med diagnoser som de kommer leva med i hela sina liv.
Vi vet att en av de större stressfaktorerna hos unga idag är den ekonomiska aspekten av deras liv. Då anser jag inte att en för stor del av ungas inkomst ska gå till något som de behöver för att över huvud taget orka med vardagen, jobbet, skola, familj och vänner.
Det sägs att svensk sjukvård är en av de bästa i världen, och detta stämmer i många fall. Men om vi vill att resten av världen ska anse att svensk sjukvård är något att sträva efter, så bör vi hitta nya sätt att underlätta för de som redan lider av både fysisk och psykisk ohälsa. Sänk högkostnadsskyddet för unga!