Sd och abortfrågan – alla motargument du behöver
Sverigedemokraterna vill sänka gränsen för fri abort från dagens 18 veckor till 12 veckor. Frågan har seglat upp i valrörelsen den senaste veckan, därför reder vi på Frihet nu ut Sverigedemokraternas argument och ger dig svaren du behöver i debatten.
"Abort används som preventivmedel, sänkt abortgräns skulle minska antalet aborter"
S verigedemokraternas första ingång i abortfrågan har länge varit att det utförs för många aborter i Sverige. Paula Bieler uttalade sig i nättidningen Baaam 2017 om partiets linje och menade att kvinnor använder abort som preventivmedel.
Sverigedemokraternas syn bygger på att antalet aborter är problemet. Inte att antalet oönskade graviditeter är problemet. Vill man minska antalet oönskade graviditeter är det inte abortgränsen som är lösningen. I stället handlar det om tillgången till preventivmedel och sexualundervisning.
Det finns ungefär lika många skäl som det finns kvinnor att genomföra en abort. Anledningen till ingreppet borde inte spela någon roll för rätten till det.
"De flesta aborter sker ändå före vecka 12, så det skulle inte göra någon stor skillnad"
84 procent av aborterna i Sverige sker före vecka 9. Bara det faktumet gör det intressant att Sverigedemokraterna menar att en sänkt abortgräns över huvud taget skulle påverka antalet aborter på ett märkbart sätt. Statistiken talar alltså emot det första argumentet. Men här är den intressanta frågan vilka aborter som görs efter vecka 12.
Dagens lagstiftning bygger dels på principen om kvinnans rätt till sin egen kropp och dels på medicinsk vetenskap. I dag får kvinnor fritt utföra en abort upp till vecka 18, därefter, fram till vecka 21 + 6 dagar, måste Statens medicinsk etiska råd (SMER) godkänna ingreppet. När SMER fattar beslut är ett av kriterierna för att få genomföra en abort att fostret inte kan överleva utanför livmodern. Så länge fostret är helt beroende av kvinnans kropp för sin överlevnad, är det alltså kvinnans kropp och beslut som gäller. Så är alltid fallet före vecka 18 och bland annat därför ligger dagens gräns för fri abort just där.
Svensk abortlag ska följa denna medicinska expertis, och hittills har professionen inte rekommenderat ändringar i lagstiftningen.
Sena aborter, vilka Sverigedemokraterna alltså vill minska och/eller helt stoppa, handlar i regel om graviditeter som hotar kvinnans liv eller hälsa, eller där skadorna på fostret bedöms vara så svåra att de inte kommer överleva en förlossning. Många av dessa graviditeter är alltså önskade graviditeter som slutar olyckligt. Då kan man heller inte, som Sverigedemokraterna, tro att preventivmedel skulle vara en lösning.
Andra grupper som genomför aborter sent är kvinnor med oregelbunden mens, som sent upptäcker sin graviditet. Det kan också handla om kvinnor i extremt utsatta positioner, alltså samhällets svagaste grupper, som av psykiska, fysiska eller sociala skäl inte kan behålla ett barn.
"Om sänkt aborträtt skulle skada kvinnor så skulle vi se effekterna av det i hela Europa, eftersom de flesta länder har stramare regler än Sverige"
Nu när Sverigedemokraternas första argument mot dagens abortlagstiftning har börjat tryta brukar de i stället lyfta fram att Sverige sticker ut i fråga om aborter. Andra EU-länder har abortgränser som liknar det Sd föreslår, och om nu 12 veckor skulle skada kvinnor så mycket så skulle vi se det i andra länder redan.
De allra flesta forskare är överens om att abortlagstiftningen inte gör någon större skillnad för antalet utförda aborter. Aborterna utförs ändå, och kvinnor tar enorma risker. Så frågan är inte abort eller inte abort. Frågan är om kvinnor ska ha tillgång till säkra aborter, utan risk för liv och hälsa.
I de länder som har en strängare abortlagstiftning är mörkertalet gällande illegala aborter av förklarliga skäl högt. Detta gäller för både Polen och Malta. Kvinnor som har råd åker också till andra europeiska länder för att legalt utföra aborter. Kvinnor som dör i sviterna av en abort gör det ofta för att aborten genomförs sent i graviditeten.
"Abort är ingen jämställdhetsfråga"
Jimmie Åkesson var ute i veckan och menade att abort inte är en jämställdhetsfråga. Antagligen säger han det av skräck inför att förlora kvinnliga väljare. Faktum är att rätten till abort har varit en av 1900-talets allra viktigaste jämställdhetskamper.
Rätten till abort har historiskt varit det största framsteget för kvinnors liv och hälsa, återigen eftersom aborter genomförs vare sig de är lagliga eller inte. Utan lagliga och säkra aborter dör kvinnor. Illegala aborter drabbar också fattiga kvinnor som hårdast, eftersom metoderna då har en tendens att bli än mer osäkra. Huffington Post listar här olika metoder kvinnor använde för att genomföra aborter före det legaliserades i USA. I Rolling Stone berättar också en idag 68-årig kvinna hur det var att genomföra en illegal abort i 70-talets USA.
"Barnmorskor borde åtminstone få välja själva om de vill utföra aborter eller inte"
Sverigedemokraterna vill förutom att sänka gränsen för fri abort införa vad som kallas för samvetsfrihet inom vården. Det betyder att barnmorskor ska få välja om de ska utföra aborter eller ej. Nu allra senast har också företrädare för partiet sagt att barnmorskor ska kunna välja om de under utbildningen ska få lära sig att genomföra aborter eller inte.
Barnmorskeförbundet menar att det strider mot grundläggande principer i svensk hälso- och sjukvård. Ingen ska kunna förvägras vård de har rätt till, och patientens behov ska stå i centrum.
Man kan fråga Sverigedemokraterna om de också tycker att samma princip ska gälla för poliser att vakta vissa politiska evenemang, eller om brevbärare ska kunna välja att inte dela ut Sverigedemokraternas egna flygblad. Samvetsfrihet är alltså en lagstiftad rätt till arbetsvägran – vårdvägran.
I Italien, där den så kallade samvetsfriheten råder, har kvinnors tillgång till säkra aborter drastiskt minskat. Hela 7 av 10 gynekologer vägrar utföra aborter. Italien har kritiserats av EU-organ, bland annat för könsdiskriminering eftersom ingen motsvarande vård vägras män.
I korthet: Väldigt lite talar för att svensk abortlagstiftning skulle vara dålig för kvinnor eller för samhället. Det finns snarare goda argument för att fler länder borde anamma Sveriges lösning.
Du kanske också gillar
-
Vädret är visst politik, Åkesson!
Josefin Fällgren
-
SD:s abortmotstånd – ett hot mot kvinnors frihet
Redaktionen
-
NMR och SD: Fascism i två fodral
Henrik Arnstad