Thunberg i New York: ”Det var hon som startade allt”
Fredagen den 20 september genomfördes vad som beskrivs som den största ungdomsledda klimatprotesten någonsin. Allt började med Greta Thunbergs tysta protest utanför Sveriges riksdag. Nu är hon på plats i New York för att kräva handling från världens ledare. Där anslöt sig en kvarts miljon – och Frihet var på plats.
D et här är på riktigt. Miljö handlar om så mycket mer än återvinning.
16-åriga Chanel Merveille sitter med tre klasskamrater på 1:ans tunnelbana, fortfarande ganska tom uppe vid Harlem på fredagsförmiddagen. De har hemgjorda skyltar med budskap om miljön och är bland den dryga miljon skolelever i New York som fått lov att ta ledigt från skolan. De ska delta i vad som ska bli den största demonstrationen för klimatet någonsin. Chanel berättar att klimatet är något hon börjat tänka på på allvar under det senaste året, och att det är ett helt nytt samtalsämne i skolan.
Greta Thunbergs ensamma fredagsstrejk utanför Sveriges riksdag för ett år sedan har snabbt vuxit tillen världsomfattande rörelse. 14-åriga Alexandria Villaseñor inspirerades och tog strejken till FN i New York efter att familjen drabbats av skogsbränderna i Kalifornien och flyttat hit. Sedan har det spridit sig. På fredagen var Australiens 400 000 deltagare först att slå alla förväntningar. Europa följde efter, och turen har kommit till USA. Vagnen fylls på längs vägen söderut till finansdistriktet. Bland tonåringarna talas det om Greta Thunberg som en stjärna – sextonåringen som seglat över Atlanten i utsläppsfri tävlingssegelbåt för att fortsätta sin skolstrejk och tala vid det kommande FN-mötet. Sedan hon stigit i land i USA har hon hunnit medverka i ett antal TV-intervjuer, strejka utanför Vita huset, tala i Kongressen och träffa både Naomi Klein och Barack Obama. Nu är hon här för att gå i marschen och hålla tal i Battery Park vid Manhattans sydspets.
Framme vid samlingspunkten Foley Square refererar många av skyltarna till Thunberg. Någon har gjort en kopia av skylten “Skolstrejk för klimatet”, som blivit synonym med henne. Andra har budskapet “Greta for president” och “Thank God for Greta”. Marschen går genom finansdistriktet, förbi förvånade turister vid statyn av den rusande tjuren. Åskådare har klättrat upp i byggnadsställningar och får polisorder att komma ner.
– Det är så viktigt att vi representeras. Att gå ut från skolan är ett ställningstagande, säger Vanessa Morales från Brooklyn, som åkt med tre klasskamrater till Manhattan för strejken. De är överens om att Greta Thunberg genom sociala medier har haft stort inflytande på deras sätt att tänka om klimatet.
– Definitivt. Det var hon som startade allt. Vi hade aldrig tänkt på att göra något av det här. Hon drar det så långt och är så målmedveten. Det är motiverande för oss andra, säger Vanessa.
Fler siffror tickar in. Fyra miljoner deltagare runt jorden, en kvarts miljon i New York. Battery Park fylls till bristningsgränsen och spärras av. Åtta ungdomsledda grupper står bakom strejken. Bland kraven finns ett stopp av all utvinning av fossil energi och en omställning till ett helt förnybart energisystem. Respekt för ursprungsfolk och deras landrättigheter är ett annat.
På scenen avlöser mestadels unga talare och musiker varandra. Singer-songwritern Willow Smith framträder solo. Xiuhtezcatl Martinez, som dragit USA:s regering till domstol för dess misslyckanden att hålla atmosfären säker för kommande generationer talar. Den brasilianska ursprungsfolkaktivistenArtemisa Xakriabá har varit aktiv i klimatfrågan sedan sju års ålder och står på scenen som representant för ungdomar från brasilianska ursprungsfolk. 16-åriga Rebeca Sabnam från Bangladesh talar om hur klimatförändringar sedan länge är entydlig verklighet i vardagen för människor i hemlandet.
Det är trångt och varmt framför scenen. Under Rebeca Sabnams tal börjar en efter en att svimma och får föras ut av sjukvårdspersonal. Judy Sheridan Gonzalez, ordförande i New Yorks sjuksköterskefack dröjer en stund till podiet. Hon har just hjälpt en äldre kvinna som svimmat att komma ut ur folkmassan.
– Varför ska vi engagera oss i en fråga som inte har med vårt jobb att göra, frågar man oss. Men klimatförändringar har allt med vårt jobb att göra, säger Gonzalez, och räknar upp hur sjuksköterskor från hennes förbund varit de första att ta hand om orkanen Sandys offer, och hur man skickat medlemmar till Puerto Rico, härjat av orkanen Maria.
Alla talare och musiker tas emot med jubel, men det är Greta Thunberg alla väntar på. Det trycks på mot scenkanten. Några är otåliga och lite tjafs uppstår, men de flesta samarbetar och stämningen är vänlig. Till slut presenteras hon av Alexandria Villaseñor. Publiken ropar “Greta! Greta! Greta!”. Hon kliver upp, ställer sin skylt vid podiet, ser smått överväldigad men samlad ut och inleder sitt tal med sin välkända stil och budskap. “Varför ska vi studera för en framtid som tas ifrån oss och som stjäls för vinsters skull?”. Sakligt, avskalat, kortfattat, bestämt. En kontrast till amerikanska talares slipade sätt att fånga en publik. Kanske just därför en röst som når fram. Hon avbryter sitt tal när hon ser att fler svimmar och behöver hjälp. Hon fortsätter: “Vi har inte gått ut på gatorna och offrat vår utbildning för att ta selfies med vuxna och politiker som säger att de verkligen beundrar det vi gör. Vi gör det här för att väcka våra ledare och få dem att agera”.
Utanför publikhavet har en grupp planterat ett träd. Wendy Palomino från Queens berättar att polisen försökt rycka upp det, och låter sig fotograferas vid det för att sprida ordet att de vill att det ska stå kvar. För henne var dagen inspirerande.
– Det öppnar ögonen för hur mycket vi kan påverka det här. Vi vill att vår röst ska höras, så vi går till handling. Det är synd att vi måste missa skolan för att höras. Det är synd att ungdomar måste resa sig för att någon ska göra något. Men jag ser hur många som strejkar runtom i världen idag, och jag tror att vi kan göra skillnad.
För Greta Thunberg fortsatte besöket i New York med ett tal i FN-mötet på måndagen. Till publiken i Battery Park säger hon: “Tror ni att de lyssnar på oss? Vi kommer tvinga dem att lyssna”.
Mattias Lundblad är frilansjournalist och har tidigare skrivit om det amerikanska mellanårsvalet och Brexit för Frihet.
Du kanske också gillar:
-
Företagen bakom klimatkatastrofen
Redaktionen
-
Klimatet kan inte vänta
Emil Nordfjell
-
Tigrar och befolkning i krig – på grund av klimatet
Johan Augustin, Jonas Gratzer