Hur tjänar man pengar på en friskola?
Just nu debatteras friskolors vara eller icke vara i svensk politik. Socialdemokraternas partistyrelse föreslår inför kongressen att friskolors vinstutdelning ska förbjudas. Vad innebär egentligen det? Och hur tjänar friskolorna pengar?
.
Låt oss börja med grunden: Hur tjänar friskolorna pengar?
Alla skolor får pengar från kommunen. Det brukar kallas skolpengen. Friskolorna får pengar baserat på samma peng som kommunala skolor får utifrån sitt elevantal. Dessa pengar ska användas från allt till lärarlöner och lokaler. Det är helt enkelt pengarna som skolan har att använda för sin verksamhet. Generellt är det dessutom den största intäkten som friskolan har.
För att tjäna pengar måste därför friskolorna spara en del av de pengar som de får av kommunen. Från högerhåll brukar det ofta kallas att effektivisera verksamheten. Det kan innebära att friskolorna betalar lägre löner, använder billigare lokaler, eller gör andra saker i sin verksamhet som gör att friskolan kan spara så mycket pengar som möjligt. Det kan också innebära att friskolor väljer inriktningar så att de får ”lättundervisade” elever, typ elever som har högutbildade föräldrar och därför inte behöver lika mycket hjälp för att klara undervisningen. Pengarna som sparas blir vinsten. En del av dessa pengar kan då exempelvis betalas ut som aktieutdelning så att personerna som äger aktier i friskolan tjänar pengar. Partier på vänsterskalan brukar ifrågasätta varför dessa pengar, som kommer från skattebetalarna, inte investeras i verksamheten utan istället kan gå till en aktieägares nya lyxbil.
Så vad innebär förslaget om att stoppa vinsterna?
Kort sagt så innebär det att skattebetalarnas pengar helt enkelt inte ska gå till vinstutdelning utan att pengarna istället ska gå till skolans verksamhet. Exempelvis att besparingarna som görs på billiga lokaler kan gå till högre lärarlöner. Det gör i sin tur att företagen som bedriver friskolor med syfte att tjäna pengar blir oroliga för att deras intäkter kommer att försvinna. Organisationerna som bedriver friskolor med syfte att tillhandahålla en bra utbildning, och återinvestera vinsterna, känner troligtvis ingen skillnad alls.
Du kanske också gillar:
-
Förbjud religiösa friskolor
Nils Dahlgren, Chefsredaktör
-
André om friskolor
André Norlén