Opinion
Två ödesfrågor: Miljö och utbildning
V år viktigaste samhällsutmaning är tveklöst att lösa miljö- och klimatkrisen. Miljöfrågorna handlar om mer än att göra vår framtid bättre. De handlar om att mänskligheten överhuvudtaget ska kunna ha en framtid. En strävan efter grön hållbarhet måste genomsyra alla politiska frågor. Utbildning, infrastruktur, arbetsmarknad, ekonomi, välfärd, näringsliv… om vi ska rädda vår planet så behöver alla delar av samhället genomgå en ekologisk omställning.
Göran Persson uttryckte det bäst när han kallade det för ”Det gröna folkhemmet”. Ett samhälle som är rättvist och solidariskt såväl som ekologiskt hållbart. Klimat- och miljön är vår tids ödesfråga. Det handlar om att undvika en enorm global katastrof. Det handlar om kommande generationers överlevnad.
Vi måste dock våga ha en större vision för framtiden än att bara överleva.
Vi måste våga drömma om något mer än att bara avvärja en planetkollaps. En fråga som är oerhört viktig för att vi ska kunna bygga ett bättre samhälle är ett förbättrat utbildningsväsende. Redan för 2500 år sedan lär den kinesiska filosofen Confucius ha sagt: ”Om din plan är för ett år – plantera ris. Om din plan är för tio år – plantera träd. Om din plan är för hundra år – utbilda folket.”
Confucius ord är lika aktuella idag. Utbildning är en viktig lösning för många av samhällets problem. Vill du skapa en snabbare integration? Ge nyanlända möjlighet att lära sig språket och utbilda sig till arbete. Vill du skapa en bättre vård? Stärk välfärdsarbetarnas möjligheter till kompetensutveckling och höj kvalitén på läkarutbildningen. Vill du minska brottsligheten? Satsa mer på skolan i områden som är särskilt brottsdrabbade.
Utbildning ger framtidstro och kväver kriminalitet. Utbildning är också en fråga som personligen ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Det var utbildningsfrågan som fick mig att bli socialdemokrat. Som samhällsintresserad elvaåring läste jag nyhetsartiklar om fallande skolresultat och en Alliansregering som prioriterade skattesänkningar åt de rika framför elevernas bästa. Skolfrågan var gnistan som tände mitt politiska engagemang. Konflikten i den svenska skolpolitiken är egentligen ganska enkel. Det förstod jag för fyra år sedan och det gör jag fortfarande. Som elev vill jag ha politiker som tar fajten mot skolstress, investerar i fler lärare och satsar på att säkerställa studiero. Jag vill inte ha en skolpolitik som cementerar klasskillnader och låter vinstjakt gå före kunskapsjakt.
Så, vilka problem måste politikerna lösa för att göra min framtid bättre? Lös miljöproblemen och skapa ett utbildningsväsende i världsklass. Då har vi kommit långt på vägen mot ett samhälle där alla människor ges möjlighet att förverkliga sina drömmar.