”Man sitter inte bara och nöter paragrafer och är bitter”
Hur är det att kämpa för sina rättigheter på arbetet samtidigt som man tar plats i en mansdominerad bransch? Berfin Altun letar för Frihets räkning efter modern facklig organisering bortom nidbilder om pampar och bistra gubbar.
P å dörren in till kontoret syns Paulina Johansson på en affisch med Unga Byggare och strax därefter står hon glatt i dörröppningen. I mitten av korridoren finns ett stort fikarum. Där sitter Anette Dahlberg, plattsättare och nybliven ordförande för den lokala klubben Unga Byggare Borlänge. Att vi är kvinnor och fackligt engagerade har vi gemensamt alla tre.
Chefer som inte alltid varit fans av facket, och Paulinas engagemang, gjorde att Anette började engagera sig fackligt. Det som fick henne att fastna var gemenskapen i det kvinnliga nätverket i en bransch där de flesta är män.
Paulina är från början rörmokare men jobbar numera som ombudsman för Byggnads Gävledala. Hennes första kontakt med facket var på en skolinformation där informatören låste dörren och sa ”Går ni inte med facket så låser jag inte upp igen”.
– Det är coolt att vara med i facket för att man kan påverka samhället och sin arbetssituation, säger Paulina. Anette instämmer.
Att få komma in i fackets gemenskap har betytt mycket för båda som unga kvinnliga arbetare. Paulina har en fantastisk förmåga att se och lyfta upp tjejer, vilket har lett till många aktiva i regionen. Gemenskapen och glädjen i gruppen krossar många fördomar som andra har om facket. Att man bara sitter och nöter paragrafer och är bitter.
"Många vet inte vad vi gör som fackligt aktiva. Vi träffas, pratar om situationer på vår arbetsplats och diskuterar hur vi kan förbättra dem."
– Många vet inte vad vi gör som fackligt aktiva, säger Anette. Vi träffas, pratar om situationer på vår arbetsplats och diskuterar hur vi kan förbättra dem. Det är viktigt att man får förutsättningar att växa och lära sig mer om fackets makt och hur man kan påverka sin arbetssituation eller om man far illa. Det är tydligt att man kan växa som individ och arbetare genom att vara aktiv.
Anette är tydlig: Om ingen betalade fackavgiften skulle arbetslivet bli mycket sämre på alla arbetsplatser.
– Om fackföreningarna inte får in avgiften skulle verksamheten inte fungera och arbetarna skulle inte få den hjälp de behöver. Att vara fackligt aktiv är det första steget till att påverka, men också att föra en diskussion med sina kollegor på arbetsplatsen. Det är många som gnäller över vad som skulle kunna bli bättre men som inte kommer på mötena, då kan man inte heller påverka.
– Ju fler medlemmar vi har bakom oss, desto större krav kan vi ställa. Utan medlemmar skulle vi varken ha förutsättningar eller kraft att stå emot cheferna i avtalsrörelsen. Många unga tror tyvärr att kollektivavtalen kommer gratis, men det är en väldig kamp att upprätthålla dem. Om alla tänkte att kollektivavtalen kommer gratis skulle de försvinna helt, säger Paulina.
Det är viktigt att förstå att facket är uppbyggt av vanliga arbetare och inte av ”fackpampar’’. Ett ord som bildats av fördomar och okunskap, menar Paulina och Anette. Unga tjejer och killar, medelålders män, kvinnor nära pensionen… fackligt aktiva kommer i många skepnader. Paulina och Anette är exempel på detta och krossar många fördomar.
”Facket försvarar bara vita äldre män” minns jag att jag hört en moderat säga. Ack så fel han har.