”Unga har tappat tilltron till demokratin och kan tänka sig att sälja sin röst”
Alexander Paulsson från Värmland skrev sitt gymnasiearbete om ungas väljarsympatier. Hälften av dem som deltog i studien kunde tänka sig att sälja sin röst. För Frihet skriver han om sina oroväckande resultat, och om vad politiker behöver göra för att rädda demokratin.
I mitt examensarbete på gymnasiet studerade jag unga väljarsympatier. Elever i alla årskurser fick genom enkäter och intervjuer svara på frågor om deras relation till politiken och den svenska demokratin.
Resultatet gick i linje med de flesta större opinionsundersökningar: etablerade partier tappar i stöd samtidigt som missnöjespartier växer. Det i sig är oroande, men allra farligast är att mer än hälften av de som deltog i mitt arbete kunde tänka sig att sälja sin röst och saknade förtroende för politiker i Sverige.
Hur kan det se ut så bland unga i världens bästa och förmodligen mest demokratiska land?
Många unga känner att ens röst inte spelar någon roll.
Genom mina intervjuer kan jag konstatera att många känner ett allt för stort avstånd till politiken. Partiernas ideologi och visioner verkar inte nå ut till den breda allmänheten
Många unga känner också att ens röst inte spelar någon roll. Att det kvittar om man säljer ens röst och istället får pengar.
Kunskapen om det demokratiska systemet och Sveriges styrelseskick verkar vara låg och ämnet känns ointressant och komplext. Jag kan såklart inte styrka mina resultat, eftersom elever själva och anonymt fått svara på frågor som ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val idag” och ”Vilka frågor tycker du är viktigast”. Men att så många uppgett ungefär liknande och oroväckande svar borde ge en fingervisning om hur många unga känner kring ämnet.
På frågan ”Kan du tänka dig att sälja din röst för 10 000” svarade drygt 52 % ja. Endast 31% svarade nej, medan resten inte visste. På frågan om man har förtroende för politiker i Sverige blev resultatet ungefär detsamma.
Demokratin får aldrig tas för given eller överges. Därför behövs nytänkande inom politiken och krafttag från samhället, så att fler kan känna tilltro till politiken igen.
Bara så kan alla få möjlighet och lust att delta i det demokratiska samtalet.
Vi som är politiskt aktiva måste tänka nytt, släppa fram mer ideologi och samtal om frågor som berör människor och som engagerar vanligt folk. Siffror, procent och käbbel som ofta är centrala i debatter behöver bytas ut mot idéer, visioner och drömmar.
25% av deltagarna i min undersökning svarade att de inte har någon uppfattning om vilket parti de ska rösta på. Jag hoppas att folk röstar på valdagen, och om inte på ett parti så åtminstone blankt. Annars släpper vi fram extrempolitiken, som kan komma såväl från vänster som höger.
Många har genom historien kämpat för att den svenska demokratin ska bli verklighet. Det ska vi känna styrka och stolthet över. Demokratins ideal måste bevaras, för alternativet är helt otänkbart.
Alexander Paulsson är ordförande för SSU Värmland