The battle of Bulletin
I december 2020 lanserade ett par av de mest profilerade högerkonservativa personligheterna i Sverige en ny tidning. Ambitionen var att bli en svensk version av Wall Street Journal och New York Times. Frihet sammanfattar hur det hittills har gått.
1. Ekonomin
E nligt uppgifter till Expressen ligger Bulletins utgifter på runt 45 miljoner per år. Intäkterna? 13 miljoner. Det krävs inget mattegeni för att räkna ut att det inte går ihop.
2. Plagiatet
Lite drygt en månad efter att Bulletin lanserats avslöjade DN att över 20 av artiklarna som publicerats på sajten var plagiat från andra tidningar. Plagiat är att man rakt av kopierar en text eller delar av en text från andra.
3. Intrigerna
Under februari uppstår ett storskaligt bråk mellan ägarna och ett par av redaktörerna som avslöjas av tidningen Journalisten. Bråket grundar sig i att ägarna vill styra över publicistiska beslut. Inspelningarna från ett digitalt möte läcker till Expressen när redaktionen bråkar. Bulletins politiska redaktör Alice Teodorescu Måwe hörs skrika ”sluta mutea mig som någon jävla diktator!” när hon inte får komma till tals under mötet. Chefredaktören Ivar Arpi och VD:n Pontus Tholin ska debattera situationen i Studio 1. Debatten spårar ut och VD:n anklagar chefredaktör med flera för att vara syndikalister. Kort efter slutar flera av de kända högerprofilerade skribenterna som rekryterats.
4: Trippelmördaren
Ett ämne som skriv mycket om på Bulletins hemsida är brott och straff. Därför var det lite förvånande när Bulletin tidigare i höst skulle starta podd med Ricard Nisson som är dömd för trippelmord. Än mer förvånande när han fick biträda den nytillträdda VD:n Jannik Svensson på Bulletins bolagsstämma. Men ta det lugnt, Jannik Svensson försäkrade dock på sin Facebook att han tycker mord är ett allvarligt brott.
5. Chefredaktören
Efter den tidiga vårens turbulensen skulle Bulletin skaffa sig en nystart. Målet om att vara Sveriges New York Times var avlägset och styrelsen hade en lösning. De anställde New York Times före detta opinionsredaktör Andrew Rosenthal som ny chefredaktör. Problemet? Rosenthal skulle kunna beskrivas som vänsterliberal och tycker att Sverige har stora problem med rasism. Bulletin rekryterade ett handbollsproffs till ett hockeylag.
Du kanske också gillar:
-
Vad är Pandora papers?
Gustav Österman
-
Lär dig smita från skatten!
Gustav Österman
-
Trollfabriken #2: Skattesmitare
Gustav Österman