Tio sommarprat du inte får missa
Nu är Sveriges Radios långkörare Sommar i P1 över för i år. Inte hunnit lyssna på alla? Frihet hjälper dig plocka russinen ur kakan och tipsar om tio sommarprat som ger nya perspektiv, känslostormande anekdoter och drabbande livshistorier.
A lexander Mahmoud
Fotograf och journalist. Han har två gånger blivit nominerad till stora journalistpriset och har bland annat uppmärksammats för reportaget ”Hem till byn” som handlar om rasism och utanförskap och publicerades i samband med riksdagsvalet 2014.
Mahmoud tar oss med på sin livsresa via mammans slit i Jugoslavien via hembyn utanför Växjö till journalistjobbet i huvudstaden. Ett varmt sommarprat om kamp och tillhörighet. Extra drabbande blir det när Mahmoud talar om maten som hans största kärlek och fiende (han har gjort en gastric bypass och gått ner nästan hundra kilo) och när han beskriver sina möten med Sveriges papperslösa.
Madeleine In Hwa Björk
Socionom. Lyssnarnas sommarvärd vilket betyder att hon blivit framröstad att hålla ett sommarprat.
När Madeleine In Hwa Björk adopterades till Sverige på åttiotalet fick hon med sig papper med uppgifter om sin bakgrund från barnhemmet. När hon som vuxen fick egna barn grodde en längtan att undersöka sitt ursprung: men uppgifterna hon hade ledde henne till fel föräldrar. In Hwa Björks sommarprat är innerligt och stundvis hjärtskärande när hon behandlar ämnen som biologi, tillhörighet och identitet. Plus för en mästerlig musikinramning.
Erik Niva
Sportjournalist. Har förutom att rapportera om fotboll i olika journalistiska kanaler också skrivit flera böcker om sporten. Känd för att försöka lyfta fotbollens roll i en större samhällskontext.
I Erik Nivas sommarprat talar han om uppväxten i Malmberget – en avfolkningsbygd på väg att försvinna ner i gruvhålet där de unga männen periodvis tog livet av sig på löpande band – oförmögna att hantera sina känslor och världens föränderlighet. Mycket fotboll och journalistik för den som vill ha det – men också punk, rädslan för ensamhet och värdet av ett föräldrahem med bokhyllor.
Caroline Farberger
VD för ICA försäkring. Föddes som Carl Farberger men började leva sitt liv fullt ut som Caroline 2018. Hon blev därmed den första näringslivschefen som kommit ut som transperson.
”Vill du egentligen leva som tjej?”. Frågan Caroline, då Carl, Farberger fick av sin fru var startskottet på omtumlande resa. Efter att först ha slagit ifrån sig insåg Caroline att det enda sättet att leva sitt sanna liv var att genomgå transformationen till Caroline. I sitt sommarprat berättar hon om att våga ta steget: med familjen, i karriären och framför allt för sig själv. Starkt om mod, acceptans och privilegier.
Anna Rosling Rönnlund
Medgrundare till Stiftelsen Gapminder som står bakom Hans Roslings bok Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen.
Anna Rosling Rönnlund inleder med att förklara att hon verkligen inte gillar siffror: men trots det har hon ägnat hela sitt yrkesliv åt statistik. Som medgrundare till Stiftelsen Gapminder har hon kämpat för att göra världens insamlade data från offentlig och överskådlig för alla så att vi kan förstå utvecklingen gällande fattigdom, skolgång och hälsa. Överraskningarna är många och tonen positiv utan att vara naiv.
Carina Bergfeldt
Journalist, just nu USA-korrespondent på SVT. Har tidigare jobbat på bland annat Aftonbladet och vann 2012 Stora journalistpriset för sitt reportage om ”Dagen vi aldrig glömmer” om massakern på Utöya.
Med avstamp i uppväxten med en destruktiv pappa berättar Bergfeldt om sitt liv och sin karriär. Patriarkatet kläs av genom Bergfeldts beskrivningar om hur hon motarbetats på arbetsplatser och fått kämpa för att känna att hon kan lita på män i sitt privatliv. Gripande från första meningen!
Ola Serneke
VD för byggföretaget Serneke. Blev 2017 utnämnd till ”Årets VD för stora bolag” och är en drivande kraft bakom skyskrapan Karlatornet på Hisingen som ska stå klart 2022 och då kommer bli Nordens högsta hus.
Ett sommarprat som är en liten injektion med jäklar-anamma och positiv energi. På sjungande västgötska och i snabbt tempo berättar Ola Serneke om sitt liv och sin karriär. Ibland blir det kanske väl mycket imperativ (”Vi borde! Vi måste! Vi ska!”) men överlag ett riktigt pep-talk om att jobba hårt, respektera varandra och aldrig tumma på våra moraliska kompasser.
Erik Lundin
Rappare och artist. Slog igenom med debut-EP:n Suedi 2015 och har bland annat vunnit pris på P3 Guld och Grammisgalan.
Erik Lundin behandlar i sitt sommarprat mycket av det han gör i sina låttexter: förortslivet, rasism och mellanförskapet i att ha en svensk och en gambiansk förälder. Med samma formuleringsglädje som när han rappar blir Lundin personlig och ger nya perspektiv på ämnen där man trodde det mesta var sagt.
Emma Frans
Doktor i medicinsk epidemiologi och vetenskapsjournalist. Har synts i olika medier, bland annat SVT och Svenska Dagbladet, där hon pratar om källkritik och vikten av att tillgängliggöra vetenskap för allmänheten.
Hur har internet påverkat vår kunskapsnivå? Och varför har vi så svårt att ändra oss när vi väl bestämt oss för en åsikt? Det är några av frågorna Emma Frans försöker svara på i sitt sommarprat. Med personliga anekdoter och mycket humor gör hon en pedagogisk genomgång av hur vi ska hålla huvudet kallt i en värld som svämmar över av information.
Mats Strandberg
Författare. Har bland annat skrivit hyllade ungdomsserien Engelsforstrilogin, skräckromaner för vuxna och flera barnböcker.
När Mats Strandberg var barn började han läsa skräckböcker. Att välja att utsätta sig för hemskheter, men också när som helst kunna slå igen boken och stänga monstren inne, var terapeutiskt för en kille som hanterade många rädslor i verkligheten. I sitt sommarprat berättar Mats Strandberg om skräck som genre i kulturen och faktor i livet och ger nya infallsvinklar på dem båda.
Du hittar årets sommarprat här.
Du kanske också gillar:
-
Sommartips: böcker och poddar
Redaktion
-
Rör inte våra bibliotek – här är argumenten
Redaktion
-
Upploppen som förändrade allt – 50 år sen Stonewall Inn
Redaktionen