Opinion
”Trygga människor är toleranta”
Att Sverigedemokraterna är isolerade från makten är visserligen en seger, men nu finns inte tid att vara nöjda. Arbetarrörelsens gensvar måste vara att mobilisera för en vänsterpolitik som prioriterar arbetande människor, skriver Maja Stilling.
D et är en seger att Sverigedemokraterna har isolerats från makten. Men nu är inte tillfälle att klappa sig för bröstet. Januariavtalets liberala eftergifter suddar ut höger-vänster konflikten i svensk politik och hotar att öka ojämlikheten i samhället. Och det är precis där, i avsaknaden av en ideologiskt tydlig riktning som Sverigedemokraterna ges möjlighet att locka till sig snopna väljare. Arbetarrörelsens gensvar måste vara att mobilisera för en vänsterpolitik som prioriterar arbetande människor.
”Jävligt omodernt” kallar LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson skattepolitiken i januariavtalet. En ”fördelningspolitisk katastrof” skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin på Facebook. Reaktionerna från facktopparna är inte förvånande. Eftergifterna i den nya mittenöverenskommelsen är en present till arbetsgivarna och en besvikelse för arbetarna. Och i frustrationens och missgynnandets grumliga vatten fiskar Jimmie Åkesson.
Efter valet stod det klart att stödet från LO:s medlemmar till Socialdemokraterna för första gången var färre än hälften. Samtidigt valde en av fyra LO-medlemmar att rösta på Sverigedemokraterna.
Att Sverigedemokraterna är starka bland arbetare är inget nytt. Sedan 2006 har SD-stödet från LO:s medlemmar stadigt ökat. Varför lockar det bruna partiet mer än var sjätte svensk? Den frågan måste vi fortsätta att ställa. Att förstå framväxten av högerpopulistiska partier är ett sätt att både bemöta och hindra partier som Sverigedemokraterna från att växa sig starkare.
När klyftor mellan människor växer förvandlas frustration till förakt, och utanförskap till missnöje.
I rapporten ”Ojämlikhet och radikala högerpartier” pekar författarna Johanna Palm och Jens Rydgren på ökad ekonomisk ojämlikhet som en del av förklaringen. I utvecklade välfärdssamhällen med en generös arbetslöshetskassa och en stark arbetsrätt är människors stöd för högerradikala partier lägre. Rapporten visar också att i länder där inkomstklyftorna över tid har ökat har stödet för högerextrema partier som Sverigedemokraterna samtidigt vuxit.
I en annan studie genomförd av nationalekonomen Sirus Dehdari konstateras att människor som upplever en risk att bli arbetslösa också anser att invandringsfrågan är extra viktig. När klyftor mellan människor växer förvandlas frustration till förakt, och utanförskap till missnöje. Trygga människor är toleranta, som den tidigare LO-ekonomen Dan Andersson har utryckt det.
Men trygghet handlar också om självbild och status. Enligt forskare vid Harvard University kan en hotad yrkesstatus öka stödet för högerpopulistiska partier. När den traditionella arbetarmannens roll utmanas och ifrågasätts och den sociala statusen bland arbetare förändras är det lätt att bli bitter. I oron över den förändrade statusen, och en skadad självbild som inte stämmer överens med verkligheten gror stödet för högerextrema partier. På en orolig arbetsmarknad mobiliserar förlorarna mot utvecklingen i samhället.
Det finns ingen enkel förklaring till varför väljare lockas till Sverigedemokraterna. Det finns inte heller ett magiskt trick för att stoppa människor från att rösta på högerextrema partier, även om det hade varit önskvärt. Det är däremot möjligt att ta fighten för välfärdsreformer som bidrar till människors trygghet. I efterdyningarna av januariöverenskommelsen kommer det vara helt avgörande.
Trygga människor lockas inte av Sverigedemokraternas hat.
Maja Stilling
Du kanske också gillar
-
Stefan Löfven kan inte förvänta sig lojalitet
Lotta Ilona Häyrynen
-
Sd och abortfrågan – alla motargument du behöver
Redaktion
-
Därför är det viktigt att S stänger porten mot SD
Emil Nordfjell